„Nem volt nehéz átállni”

A diákoknak sem egyszerű a jelenlegi helyzet, hiába maradhatnak otthon, attól még ugyanúgy tanulniuk kell. Pintér Viktória, a Sashegyi Arany János iskola tanulója arról mesélt nekünk, hogyan teltek így az első hetei.

– Könnyen ment az átállás a távtanulásra?

– Az elején még szokni kellett nekünk, diákoknak és a tanároknak is, de összességében jól teltek az első napok. Nem volt nehéz átállni az új helyzetre, mondhatni, néha élvezem is.

– Azt kaptad a távtanulástól, amire eredetileg gondoltál? Felkészítettek a tanárok arra, hogy mi következik?

– Szerintem egészen jól működik a távoktatás, legalábbis nálunk. A tanárok és az osztályfőnökünk sokat segítenek nekünk, folyamatosan tájékoztatnak a történtekről és amennyit tudnak, a jövőbeli dolgokról. Így volt ez a legelejétől, úgyhogy semmi nem ért minket váratlanul. Néhány osztálytársammal folyamatosan kommunikálunk tanulás közben, így kevésbé egyhangú a napunk.

– Hogyan oldják meg a tanárok a tanítást? Vannak online óráitok?

– Most jobb híján minden az interneten keresztül zajlik. Néhány tanár online órát tart, ehhez számos különböző platformot használunk. Van, aki Discordon telefonál velünk, van, aki csak beküldi az anyagot, a jegyzeteket, és határidőre kell megcsinálnunk a feladatokat. Amikor kész van, mindent visszaküldünk.

– Hogyan zajlik a számonkérés?

– Nálunk eddig csak projektmunkák voltak, kidolgozandó feladatok; az iskolában megszokott feleltetésre nem került sor. Persze ez még változhat.

– Többet kell most tanulni, mint amikor iskolába jártál?

– Picivel talán igen, de az is igaz, hogy egyszerre kapjuk meg a tanórai és a házi feladat anyagát, lehet, hogy ezért tűnik többnek. Annyira azért nem sok, meg lehet csinálni.

– A tanuláson kívül mivel töltöd az idődet?

– Igyekszem időben végezni a tanulással, így jut energiám másra is. Szeretek edzeni, erre mindig találok alkalmat, ahogyan a barátaimmal is naponta tartom a kapcsolatot.

– Van hobbid, amire most több időd jut?

– Ha van is egy-kettő, azok szabadtériek, és több ember kell hozzá, így ezeket sajnos hanyagolnom kell. De rajzolni kimondottan szeretek, és azt mondják, jól is megy. Erre most valóban jut elég idő.

MM.