Online Alzheimer Café a Demencia Iroda szervezésében

A koronavírus-járvány megjelenésével, a veszélyhelyzet kihirdetése után, mindannyiunk biztonsága érdekében a már két éve a Hegyvidéki Kulturális Szalonban működő Alzheimer Café is szünetel – illetve átkerült az online térbe. Az első ilyen jellegű összejövetel április 2-án volt.

Az élő előadást Juhász Ágnes diplomás szakápoló, demenciaspecialista tartotta, „Ami többet ér ezer tablettánál – a »normalizáció« alapelvének követése a demenciagondozásban” címmel. Kiderült, miért fontos ezt a szakápolási elvet a jelenlegi, speciális körülmények között is szem előtt tartani, hogy felborult életünk viszonylag normális kerékvágásban maradhasson.

A demenciagondozásban a normalizáció egy irányelv, útmutatás. Egy otthon esetében azt jelenti, hogy annyira hétköznapi szinten próbáljuk tartani a demenciával élő fizikai környezetét, amennyire csak lehetséges, az ápolási szükségletek figyelembevétele mellett. Ha a beteg számára az őt körülvevő tárgyak, bútorok, eszközök felismerhetők, ismerősek, mert a múltjából emlékszik rájuk, akkor azok biztonságérzetet adnak.

Ahhoz, hogy ez a gondozási alapelv működni tudjon, ismernünk kell a beteg életútját, napi rutinját, szokásait, ahogyan a demencia megjelenése előtt élt. A betegség megjelenése után törekedni kell rá, hogy a napi ritmus a megszokotthoz, a korábbi életéhez igazodjon. Például ha délelőtt mindig szeretett meginni egy tejeskávét két cukorral, akkor ezután se felejtsük el megkínálni vele. A gondozás annál ideálisabb, minél közelebb áll a gondozott korábbi életrutinjához – foglalta össze a szakember.

A normalizáció alapelve a legjobban a demenciával élő otthonában valósítható meg, de a bentlakásos demensgondozásban is lehet rá törekedni. A demenciagondozás megtanulható, és egyik legfontosabb eleme a szeretet, de nem elég a megérzéseinkre hagyatkozni – mondta Juhász Ágnes. Az előadás teljes terjedelmében megtekinthető a Facebookon: facebook.com/alzheimerbp12/videos.

A vírus által leginkább veszélyeztetett idős embertársaink szorultak most otthonaikba, még jobban növelve az esetleg már meglévő izolációt. Sokan gondozzák otthon demenciával élő hozzátartozóikat, akik különösen nagy segítséget igényelnek. Reméljük, a fizikai segítség a legtöbb esetben megvalósul rokonok, szomszédok, szociális segítők és önkéntesek által – az online Alzheimer Café egy virtuális közösség építésével próbál támaszt adni.

Az előadások folytatódnak, kérjük, figyeljék az „Alzheimer Café Budapest 12. kerület” Facebook-oldalt, ahol folyamatosan gondozási tanácsokkal segítjük a hozzátartozókat. Ha az Ön családjában felbukkant ez a betegség, és tanácstalan, vagy támogatásra van szüksége, keresse fel bizalommal a Hegyvidéki Szociális Központ által elindított Demencia Irodát, amely azzal a céllal jött létre, hogy minden olyan esetben segítséget nyújtson, ami nem igényel orvosi szakértelmet.

Kocsis Judit

(06-30/630-9513,

demenciairoda@hszk.hu)