Testnevelés távoktatásban

Hogyan lehet távolról testnevelésórát tartani? Talán ez a legnehezebb feladat ma az iskolák számára, hiszen normális esetben a mindennapos testnevelésen egyszerre vesz részt az osztály valamennyi tanulója. A kihívás tehát nagy, amit csak kreatív eszközökkel lehet megoldani. Így tesz Jenei Zoltán, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium testnevelője is, aki az otthoni lehetőségeket figyelembe véve elméleti feladatokat is ad a diákoknak.
„Az egyik héten két videoanyagot kaptak, amik az atlétikáról szóltak. Megkértem őket, hogy ezek alapján írjanak egy összefoglalót a témáról. Rákérdeztem arra, pontosan mi az atlétika eredete, és részletesebben is ki kellett fejteniük az ugró- és dobószámokkal kapcsolatos tudnivalókat” – mondta a testnevelő. Persze a mozgásról sem feledkeznek meg: tanítványai pontos heti rendet kapnak, és mindennap valamilyen gyakorlatsort kell teljesíteniük.
„Csupa olyan feladatról van szó, amihez nincs szükség nagyobb szabad helyre, vagy különleges eszközökre. Általában a saját súlyú gyakorlatokat részesítem előnyben, mint amilyenek a fekvőtámasz-alapú mozgások. Például amikor a karhajlítás, -nyújtás után bal kézzel a jobb bokát, jobb kézzel a bal bokát kell megérinteni, vagy lebegőülésben egy törülközőt úgy áthúzni a talpunk alatt, hogy közben nem engedhetjük el” – beszélt néhány konkrét feladatról Jenei Zoltán. Az ellenőrzésről elmondta, hogy van, aki videót küld, mások leírják, meddig jutottak.
Ebben a helyzetben az osztályozás sem egyszerű. A pedagógus ezzel kapcsolatban az egymás iránti bizalom felértékelődését hangsúlyozta. Tapasztalatai szerint a diákok partnerek, nem az a céljuk, hogy kivonják magukat a kötelezettségek alól.

MM.