Tilos az avarégetés

Budapest területén rendeletileg tiltott az avar égetése, ami a kijárási korlátozás alatt sem változott. A Hegyvidékre is vonatkozó fővárosi szabályozás értelmében évek óta már a kerti hulladék szabadtéri elégetése sem engedélyezett.
Ami a zöldhulladék kezelését illeti, Péter Mihály, a Hegyvidéki Zöld Iroda irodavezető-helyettese elsősorban a házi komposztálást javasolja. Ez a leginkább környezetbarát megoldás, háztartásonként akár mintegy a harmadával is csökkenthetjük az elszállítandó hulladék mennyiségét, ráadásul magunknak is jót teszünk vele. A komposzt kiváló talajjavító, ha türelmesek vagyunk, saját humuszt is előállíthatunk. Ehhez a Hegyvidéki Önkormányzat minden évben ingyenesen adott komposztálókeretekkel járul hozzá. A szakszerű házi felhasználást szakmai előadások segítik.Tilos_az_avaregetesA másik megoldás, hogy a kerti hulladékot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. által forgalmazott, kifejezetten erre a célra szolgáló zsákban lehet gyűjteni. A biológiailag lebomló, százliteres hulladékgyűjtőket az FKF meghatározott időpontokban elszállítja a házak elől. Nagyon fontos, hogy ezekbe valóban kizárólag zöldhulladék kerülhet. Amennyiben háztartási hulladékot vagy egyéb nem oda való anyagot tartalmaz, a zsákot a ház előtt hagyja a cég.
A legfeljebb tíz centiméter átmérőjű és maximum egyméteresre feldarabolt faágakat és gallyakat összekötve kell kirakni, mindegyik kötegre ráerősítve egy zsákot. Az ennél nagyobb faágak, gallyak esetében több éve térítésmentesen, előzetes regisztrációt követően vehető igénybe a Hegyvidéki Önkormányzat ágaprítási szolgáltatása tavasszal és ősszel.
Az FKF a begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyagot állít elő a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban. Ezért lényeges, hogy a zsákokba ne tegyünk másfajta szemetet. A begyűjtés márciustól járatrendszerben történik, a Hegyvidéken – a közszolgáltató tájékoztatása szerint – péntekenként jár a teherautó.

MM.