Frissesség, fél egészség!

A háború után felnőtt nemzedék számára természetes és nem szégyellni való szokássá vált a spórolás. A család eltett, megőrzött mindent, amit ma gondolkodás nélkül kihajítana, „ki tudja, mire, de valamire jó lesz…” felkiáltással. Emiatt van, hogy nehezen dobok ki ételt, és boldog vagyok, ha valami ügyes trükkel megmenthetem a hervadásnak induló alapanyagokat. Íme, néhány ötlet a régi, jól bevált praktikák közül, amik most, karantén idején új értelmet nyerhetnek…Frissesseg_fel_egeszseg

Fonnyadt zöldségfélét úgy újíthatunk fel, hogy leszedegetjük a barnás, ráncos leveleket, és alaposan megmosva nedves kendőben egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A hervadt, ott felejtett fejes saláta enyhén citromos vízbe áztatva a hűtőszekrényben egy félóra alatt visszanyeri eredeti frissességét. Figyelem! Ha kivettük, azonnal használjuk fel! Kókadt zellerünket áztassuk hideg vízbe, és helyezzünk mellé néhány szelet nyers krumplit, csodát tesz! A már nem egészen friss retket úgy tudjuk ismét ropogóssá tenni, hogy a levelét hideg vízbe lógatjuk. Végül még egy trükk a legelvetemültebb spórolós háziasszonyok számára: a fás karalábét sem kötelező eldobni, megmenthető, ha nagyon apróra vágjuk, puhára főzzük, aztán szitán áttörjük. Így kitűnő levest főzhetünk belőle.

Okos gazdasszonyok azt is kitalálták, hogyan segíthetünk a „kővé vált” cukron, són. Ha sürgősen szükség van rá, lereszeljük. A porcukrot én rongyba takarva zacskóstul szétverem a klopfolóval, de az összetapadás megelőzhető, ha a cukros zacskóba egy szelet friss kenyeret helyezünk, és lezárjuk. Pár óra múlva a cukor használható lesz. A sótartóba tett néhány rizsszemmel ugyanezt a hatást érhetjük el.

A kenyeret, péksüteményt is felfrissíthetjük, ha az előre 160 fokra felmelegített sütőbe helyezzük, papírzacskóba csomagolva. Öt perc múlva olyan lesz, mintha akkor vettük volna a péknél! Egy másik iskola szerint nedves papírba téve kell néhány percre a sütőbe csúsztatni, és azonnal friss, ropogós lesz.

(Kövesdy)