Honnan tudhatjuk, érett-e a komposztunk?

Ha komposztálunk már egy ideje, akkor szeretnénk látni munkánk eredményét, a kész komposztot! De hogyan állapíthatjuk meg, mikor érett a komposzt, mikor használhatjuk fel a kerti vagy a szobanövényekhez?

Érzékszervi vizsgálat

Legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e a komposztunk, ha érzékszervi vizsgálatnak vetjük alá: 1. megnézzük, 2. megszagoljuk, 3. megtapintjuk.

Az érett komposztnál azt láthatjuk, hogy a színe sötétbarna vagy fekete; a kiindulási anyagokat (levél, zöldségmaradék stb.) már nem lehet felismerni, mert teljesen átalakultak földdé; giliszták, rovarok alig láthatók benne, mert már nincs számukra elegendő táplálék. Ha megszagoljuk, akkor kellemes erdeiföld-illata van. Tapintásra morzsalékos, laza szerkezetű, szintén az erdei talajra emlékeztet.Honnan_tudhatjuk_hogy_erett_-e_a_komposztunk

Zsázsateszt

Ha az érzékszervi vizsgálat után még mindig bizonytalanok vagyunk, és biztosak akarunk lenni benne, hogy a komposztunkat felhasználhatjuk a növények tápanyagellátására, akkor végezzünk zsázsatesztet.

Ehhez szükségünk lesz zsázsa- (esetleg mustár-) vetőmagra. Az általunk érettnek vélt komposzttal töltsünk meg egy kisebb cserepet vagy tálat, kellően nedvesítsük meg, majd egyenletesen vessük el benne a magokat. Ügyeljünk rá, hogy mindig nedvesen tartsuk a komposztot.

Ha néhány napon belül egyenletesen kikelnek a magok, és a levelek egészségesek, akkor érett a komposztunk, bátran felhasználhatjuk. Ha viszont nem egyenletesen csíráznak a magok, vagy a kikelt levelek sárgás színűek, akkor még friss a komposzt. Ebben az esetben hagyjuk érni egy-két hónapig, és utána teszteljük újra.

 

Rostálás

Ha nemcsak az érzékszervi vizsgálat, de a zsázsateszt alapján is azt állapítottuk meg, hogy érett a komposztunk, akkor hozzáláthatunk a rostáláshoz. Attól függően, hogy hol szeretnénk felhasználni a komposztot, különböző lyukméretű rostával dolgozzunk.

Az első rostáláshoz érdemes egy nagyobb, 10-15 milliméter lyukút választani, amely lehet kitámasztós, vagy talicskára helyezhető, vagy akár házilag készített. Készítsük elő a komposztáló közelében, majd szedjük szét a komposztálót, és lapátoljuk a rostára. Ami fennmarad, azt tegyük vissza a komposztba, hogy tovább érjen, ami viszont áthullott a rostán, azt a kerti növényeknek adhatjuk. Ha szobanövényekhez vagy palántázáshoz szeretnénk felhasználni a komposztot, akkor érdemes egy kisebb, 4-5 milliméter lyukú rostán másodszor is átrostálni, mert így finomabb szemcséjű anyagot kapunk.

Akár a kertben, akár lakáson belül használjuk fel a komposztot, növényeink biztosan meghálálják a gondoskodást, mert a komposzt teljes értékű tápanyag, amelytől egészségesebbek lesznek!Honnan_tudhatjuk_hogy_erett_-e_a_komposztunk2