A kultúrát nem zárhatjuk karanténba

A jelenlegi járványhelyzet érzékenyen érinti a kerületben élő és alkotó művészeket is. Borza Teréz képzőművészt, a Galéria 12 Egyesület elnökét és Kallós Judit művészettörténészt, a Hegyvidék Galéria vezetőjét arról kérdeztük, ebben a nem mindennapi helyzetben milyen áthidaló megoldásokat találtak ki arra, hogy ne szakadjon meg az alkotók és a befogadók közötti kapcsolat.

Borza Teréz:

Mi már húsvétkor is arra gondoltunk, hogy ezt a szép ünnepet „nem hagyhatjuk ki” a vírus miatt, annál is inkább, mert minden évben csoportos kiállítással szoktunk készülni rá. Most különösképpen fontos volt, hogy lelki felkészülést és emlékezést nyújtsunk e legszebb keresztény ünnephez a művészek gondolatainak képi bemutatásával.
Szamos Iván grafikusművésszel közösen állítottuk össze az anyagot, ő kezeli a honlapunkat, a munkája nélkül ez nem is jöhetett volna létre. A verseket én amúgy is szeretem, főleg a nagyhétre vonatkozó gondolatokat kerestem ki ehhez a kiállításhoz, hogy komplex művészeti élményt nyújthassunk.
A mi egyesületünkben épp az a jó, hogy ha valaki tud segíteni valamiben, akkor összedolgozunk. Miként így ez volt a tízéves katalógusunknál is Árendás József, Orient Enikő, vagy a kiállítások rendezésénél Pató Károly, Magyar Gábor, Szamos Iván, vagy egy-egy tematikus kiállítás szervezésénél Maczkó Erzsébet, Pálos Anna közreműködésével.
Továbbra is sok szeretettel és odafigyeléssel törődünk tagjaink alkotásainak bemutatásával, annak ellenére, hogy a tárlatok személyes látogatása nem lehetséges. Az éves programunkban előre betervezett csoportos és önálló kiállításokról továbbra is digitálisan adunk hírt az alkotások bemutatásával együtt honlapunkon. Hiszem, hogy a kultúrát nem zárhatjuk karanténba, az így is tud „szárnyalni”, és eljut a közönségéhez.
A Galéria 12 honlapja, amin sok egyéb mellett a Húsvét fényei című digitális kiállítás is megtekinthető: www.galeria12.hu

Kallós Judit:

A Hegyvidék Galériában március 17-én nyílt volna meg Fehér László Kossuth-díjas festőművész Kifestett idő című kiállítása, ami a koronavírus-járvány miatt hozott kormányrendeletek és a jelenleg is fennálló látogatási tilalom értelmében elmaradt. Mivel a korábban tervezett tárlatainkat és programjainkat bizonytalan ideig nem tudjuk megrendezni, megtartani, így a galéria közösségi oldalain – Facebookon, Instagramon – keresztül kívánjuk tartani a kapcsolatot látogatóinkkal.
Fehér László kiállításához kapcsolódóan – amely legújabb műveit mutatja be, azokon belül is két műcsoportra, az Emléknyomatok című festménysorozatra és a művész új papírmunkáira fókuszál – róla közöltünk korábbi és frissebb írásokat, egy rövid videointerjút, valamint a nálunk megrendezett tárlatról készült fotókat. A kiállítás esetleges meghosszabbítása szervezés alatt áll.
Egy-egy bejegyzésben rendszeresen felidézzük korábbi kiállításainkat enteriőr- és műtárgyfotókon, cikkeken, megnyitószövegeken és videókon keresztül. Csak két példa: Sturcz János – https://www.ujmuveszet.hu/2018/03/hosok-ujra-azbej-kristof-fulop-gabor-es-olajos-ilka-kiallitasa/, Vékony Délia – http://epa.oszk.hu/03000/03024/00039/pdf/EPA03024_uj_muveszet_2019-06_56.pdf
Visszaemlékeztünk a Párizs vonzásában című, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal közösen rendezett kiállításunkra is, amelyen Boldi szobrászművész és Csernus Tibor (1927–2007) festőművész munkáit mutattuk be: https://youtu.be/vePqW5Drkrs
Húsvét előtt a „fragmentum – kortárs szakrális fotográfia” című kiállítás katalógusát osztottuk meg a közösségi oldalaink követőivel, amelyet a kiállítás kurátora, Körösvölgyi Zoltán művészettörténész állított össze: https://issuu.com/hegyvidekgaleria/docs/fragmentum_katalogus_2019
A tárlat a Hegyvidék Tv Kultúrpont című műsorában is látható volt: https://youtu.be/lpg2s85O9K8
Alkalmanként más izgalmas képzőművészeti tartalmakat is megosztunk, így például múzeumok interneten elérhető virtuális anyagára hívjuk fel a figyelmet. Elmaradó kiállításainkról is tervezünk információkat, érdekességeket közölni, bízva abban, hogy egyszer majd pótolhatjuk ezeket.
A járványügyi helyzet javulásáig, illetve az újranyitásig aki csak teheti, maradjon otthon, és az internet, a virtuális világ adta eszközök segítségével élvezze a képzőművészetet. Kövessenek minket közösségi profiljainkon, figyeljék posztjainkat, valamint válogassanak az online elérhető, tartalmas kulturális lehetőségekből! Facebook: www.facebook.com/hegyvidekgaleria. Instagram: www.instagram.com/hegyvidekgaleria.

Szd