Pályázat a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni védekezéshez (fainjektálással vagy permetezéssel)

A pályázat célja

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a XII. kerületi lakosok részére a vadgesztenyefákra veszélyes kártevők visszaszorítását segítő – előzetes jelentkezés alapján elnyerhető – támogatást nyújt.
A kertekben található vadgesztenyefák kártevő-mentesítése nélkül a levél károsodása miatt a fa legyengül, és akár el is pusztulhat. A vadgesztenyefa-levelet házilag nem lehet megfelelően komposztálni, mert a kártevő bábja a száraz levelekben vagy azokból a talajba jutva telel át. A tapasztalatok szerint ahol – hagyományos módon – a fák körüli avart összeszedik és elszállítják, ott csökken a károsodás mértéke. Az aknázómoly elleni védekezés időpontja a lepkék kirajzásához igazodik.

Fainjektálás. Lehetőség van az injektálásos technológia igénybevételére az aknázómolyok elleni védekezésben, a jelentkezések beérkezésének sorrendje alapján, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az injektálással a vadgesztenyefák 2 éven keresztül lesznek védettek az aknázómolyok kártétele ellen. A fainjektálás azoknál a fáknál javasolható, amelyek nehezen megközelíthető helyen állnak, vagy nagyon magasak, így a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás során nem kell számolni a vegyszer elsodródásával. A kezelés a lombfakadástól a kártevő első nemzedékének megjelenéséig optimális.

Permetezés. Az első rajzásra általában áprilisban kerül sor, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április vége, május közepe) elvégzése. A permetezés során az aknázómoly kártevők mellett egyéb betegségek (gombabetegségek, eseti atkafertőzés) ellen is kezelést kapnak a fák, minden esetben kiegészítő lombtrágyázással.

A pályázat feltételei

  • Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói pályázhatnak.
  • A mellékelt jelentkezési lapot kivágva és olvashatóan kitöltve 2020. április 31. 16 óráig személyesen vagy postai úton kell visszajuttatni a Bp. Főv. XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálatára (1126 Bp., Böszörményi út 23–25.). A jelentkezési lap a https://www.hegyvidek.hu/elet-a-hegyvideken/zold-hegyvidek/lakossagi-akciok-190128 honlapról is letölthető, és elektronikus úton is elküldhető a vadgesztenye@hegyvidek.hu e-mail-címre.
    • 3. Az injektálás költsége 24 000 Ft/gesztenyefa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 12 000 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozónak. A fák 2 éves védettséget kapnak.
    • 4. A permetezés költsége

a) azon telkek esetében, ahol legfeljebb 10 db vadgesztenyefát kell permetezni,

11 200 Ft/gesztenyefa.

b) azon telkek esetében, ahol több mint 10 db vadgesztenyefát kell permetezni,

9000 Ft/gesztenyefa.

A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át (a második rajzási időszakban esedékes permetezést) az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek a) 5600 Ft-ot, vagy b) 4500 Ft-ot, az első permetezés költségét kell megfizetnie a vállalkozónak. Az első permetezés megvalósítása a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének feltétele. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi.

  1. A tulajdonos/közös képviselő a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második – támogatott – permetezés alkalmával és ugyanígy a fainjektálás esetében is.

A 2020. április 31. 16 óra után beérkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni!

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, fainjektálás esetében a jelentkezés sorrendje alapján adható.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fenti növényvédelmi munkák személyes kontaktus nélkül is elvégezhetők. A kialakult járványügyi helyzet miatt kérjük, kerüljék a személyes kontaktust, illetve tartsák be a biztonságos távolságot (min. 1,5 méter) mind munkatársaink, mind az Önök érdekében.

Amennyiben az operatív törzs szigorítja a kijárási korlátozásokat, vagy az önkormányzat vezetésének döntése kapcsán az akció szünetelne, akkor erről haladéktalanul értesítjük az érintetteket.

További tájékoztatást a 06-1/224-5961-es telefonszámon, valamint a hegyvidekzoldpont@hegyvidek.hu e-mail-címen nyújtunk.