Sokat változnak a fogyasztási szokások a kultúrában

Miként a nagy színházak, koncerttermek, múzeumok működésére, úgy a MOM Kulturális Központ mindennapjaira is kihat a járvány miatti vészhelyzet. Felfüggesztett rendezvények, a személyes kontaktusok elkerülése érdekében hozott óvintézkedések sora jellemzi ezt az időszakot. Hambuch Gerdát, a MOMkult vezetőjét arról kérdeztük, hogyan vészeli át mindezt az intézmény.

– Megszoktuk, hogy a MOMkult mindig tele van, egymást érik a jobbnál jobb programok. A hatalmas előkészítő munka után bizonyára ezek lemondása is komoly erőfeszítést és szervezést igényel. Összesen mennyi rendezvény marad el a vészhelyzet miatt?

– Jól látja: amilyen nagy munka volt az előkészítés, szinte ugyanakkora feladat a programok lemondása vagy átszervezése. A kulturális és közművelődési intézmények látogatási tilalma nagyban meghatározta a MOM Kulturális Központ és tagintézményei életét. A Barabás Villa, a Hegyvidéki Kulturális Szalon, a Hegyvidék Galéria, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Lóvasút rendezvényeit is korlátozni kellett. A május végéig tervezett közel nyolcszáz programunkat érinti a járványügyi vészhelyzet. Kulturális, szórakoztató rendezvényeink hozzávetőlegesen egyharmadát kellett lemondanunk, a többit a jövő év tavaszáig sikerült áthelyeznünk. Nagyon sok külső szervező partnerrel kell egyeztetni, szervező kollégáim idejének jelentős részét még most is ez köti le. Az ismeretterjesztő előadások és sorozatok, a családi programok, klubestek, tanfolyamok többsége, azaz mintegy félezer programunk, sajnos, elmarad, és a Hegyvidék Galériában, valamint a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben sem tudjuk megtartani a tervezett kiállításokat. Az üzleti partnereink által szervezett eseményeknek – kevés kivételtől eltekintve – mindnek tudtunk új időpontot adni. Gondolom, nem okozok meglepetést azzal, ha elmondom: a legnagyobb kihívást a többnapos rendezvények áthelyezése jelentette, hiszen a már eleve zsúfolt következő évad meglévő programjait, előjegyzéseit is mozgatnunk kellett ehhez. Ilyenek a többi között a fesztiváljellegű koncertsorozatok, a tíz napon keresztül, napi több előadással meghirdetett, nemzetközi vendégművészeket is felléptető bűvészprodukció, a képzőművészeti aukciók és a hozzájuk kapcsolódó kiállítások.

– Mik voltak a legsürgősebb feladatok a leállás miatt?

– Nem álltunk le! Az intézménylátogatási tilalom miatt a programok egy ideig elmaradnak, de mint említettem, továbbra is szervezünk, gazdasági, üzemviteli munkát is végzünk, csak másképpen. Miközben készülünk az újranyitásra, látogatóinkkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a világháló segítségével. Tematikus posztokkal igyekszünk fenntartani az érdeklődést, amelyek között van kifejezetten sok háttérmunkát és kutatást igénylő is. Nagy öröm például, hogy a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény honlapján új sorozat indult, amelynek köszönhetően az eddigi párszázas átlagos nézettség húszezerre nőtt. Több ezer ember „lájkolta” minap az egyik posztunkat, és közel százan meg is osztották. Ez jó és mérhető visszajelzés számunkra, azt mutatja, hogy van igény a hasonló tartalmakra. A MOMkult és a Lóvasút Facebook-oldalán az elmaradt koncertek napján igyekszünk az eredetileg fellépő együttesekről, az előadásokról cikkeket, videókat közölni. Korábbi rendezvényeinkről képes összefoglaló anyagokat jelentetünk meg. A Hegyvidék Galéria elmaradt kiállításait online képtárakkal szeretnénk pótolni, böngészési lehetőséget biztosítva az érdeklődőknek. Természetesen ezek nem helyettesítik a személyes élményt, de az átmeneti időszakra talán megoldást nyújtanak.Sokat_valtoznak_a_fogyasztasi_szokasok_a_kulturaban

– Hozzávetőleg mennyi jegy kelt el előre? Ezeknek mi lesz a sorsa? Visszaválthatók, átkérhetők más programra?

– A május végéig tervezett programjainkra huszonhatezer jegyet váltottak látogatóink. Ezek között vannak díjtalan vagy nagyon alacsony díjazású regisztrációs jegyek, de tizenkét-tizenhatezer forintos belépők is. Az elmaradó programokra szóló jegyek árát természetesen visszatérítjük, az áthelyezett rendezvények esetében pedig a megvásárolt jegyek érvényesek az új időpontra. Utóbbi esetben is meghagytuk a vásárlók számára azt a választási lehetőséget, hogy élhetnek a visszaváltás lehetőségével, bár az eddigi tapasztalatok alapján csak néhányan kérték ezt.

– Mekkora szervezői munkát igényel, hogy mindent lemondjanak, átszervezzenek?

– Mindenkire nagy munka hárult az elmúlt hetekben. Gondoljunk csak bele, egy rendezvénynek hány érintett szereplője van! Mindenkivel külön kell egyeztetni az új időpontot, majd ha ez egyvalakinek valamiért nem jó, kezdhetjük elölről… Valóságos versenyt futottunk az idővel. Gyakorlatilag újra kezdődött a szervezés több száz rendezvény kapcsán. De fontos, hogy minden programról részletesen tájékozódhatnak vendégeink a honlapjainkon. A nyár végi, kora őszi szabadtéri rendezvényeket, mint a mozi.kert-et, a Gesztenyenapot, továbbra is szervezzük.

– Van olyan program, amit kifejezetten sajnál, hogy le kellett mondani?

– Nem teszek különbséget programok között ilyen tekintetben. Nyilván fájó, hogy elmaradt az Ars Nova Sacra énekegyüttessel közösen szervezett, csodálatos zeneműveket felsorakoztató húsvéti koncert, amin a többi között Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma is elhangzott volna, de minden egyéb eseményre igaz ez, akár saját szervezésű, akár terembérleti konstrukcióban valósul meg. Összességében sajnálatos, hogy gyakorlatilag egyik napról a másikra álltak le a rendezvények. A kulturális intézmények többsége ezzel küzd most. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a „mentési munkákkal” párhuzamosan ebben a bizonytalan helyzetben előre nézzünk és tervezzünk. Nehéz még tisztán látni, de azt már most lehet sejteni, hogy sok minden megváltozik a kulturális fogyasztási szokásokban, ezzel együtt a kultúra szervezésében is.

AI.

Ne váltsd vissza!

A legtöbb jegyértékesítő partnerrel együttműködve a MOMkult több előadása kapcsán is van lehetőség csatlakozni a #nevaltsdvissza kezdeményezéshez. Ez esetben a jegyvásárló nyilatkozik arról, hogy nem akarja visszaváltani a megvásárolt jegyét, egy új időpontban megrendezett eseményen sem kíván részt venni, és a jegy árát felajánlja a veszélyhelyzet miatt nehezebb körülmények közé kényszerülő produkció számára.