Vigyázzunk a mókusokra!

Bár a mókusok nem alusznak téli álmot, ritkán kerülnek a szemünk elé. Ezzel szemben most mintha úton-útfélen a Hegyvidék kertjeiben szökdécselnének az apró állatok. Ennek több oka is van. Egyrészt mostanra már kimerült a télre gyűjtött éléskamrájuk – vagy ami még megvan belőle valahol, azt végleg elfelejtették –, ezért táplálék után kell nézniük. Másrészt a tavasz a párválasztás ideje is. Ezek miatt aztán alaposan megváltozik az életmódjuk.

Megesznek mindent, amit találnak, akár a madáretetőben lévő magokat, vagy a fákon elnyílt virágokat is. Közben fél szemüket a társukon tartják, akivel bármikor ádáz fogócskába kezdhetnek. Ilyenkor még a biztonságot adó lombokat is elhagyják, és lemerészkednek a talajra. Persze akinek ilyen feszített a tavasza, igazán nem figyelhet a közlekedési szabályokra is, ezért nekünk kell óvatosnak lenni, nehogy elüssük az évnek csak ebben a néhány hetében a földre merészkedő vörös bundásokat!

(B.)