Az idősek bölcsességéről

A Demencia Iroda szervezésében jelenleg online működtetett Alzheimer Café részeként ezúttal dr. Rajna Péter elme- és ideggyógyász, ny. egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora tartott előadást „Az öregedés kihívásai: gondolatok a jövő öregjeinek” címmel. A bevezetőben elmondta, hogy szomorú apropója is van a témaválasztásnak, ugyanis a kialakult helyzet miatt feszültség keletkezett az idősebb és a fiatalabb generációk között.

Sokan azt gondolják, az öregedés időskorban kezdődik, ez azonban nem így van – hívta fel a figyelmet a professzor. Az ember a 40-es éveiben áll szellemi teljesítménye csúcsán, utána csökkenni kezd a mentális kapacitása. Ráadásul a felgyorsult tempójú világban a stagnáló vagy romló kapacitás folyamatos lemaradást jelent – a számítástechnikai eszközök használatát hozta erre példának az előadó.

Az idősek bölcsessége mégis olyan érték, ami pótolhatatlan, hiszen ők más szemszögből látják ugyanazt az eseményt, amit a fiatalok, nagy valószínűséggel az ő életükben már megtörtént, sőt, ha döntési helyzetről volt szó, az akkori döntésük következményeit is ismerik. Ez olyan fontos tudás, amihez nem lehet máshonnan hozzájutni csak az ő tapasztalataikból. Távolabbról közelítenek ugyanahhoz a problémához, látják a nagyobb összefüggéseket, és a valóságra építve hoznak döntést. Azért működhetnek jobban a többgenerációs vállalkozások, mert a fiatalok lendülete mellett ott van az idősek visszafogottsága, ami kiegyensúlyozza egymást.

A várható élettartam folyamatosan növekszik, de fontos szempont az is, hogy ebből mennyi az egészségesen eltöltött időskori évek száma. A professzor egy szót emelt ki mint az előadás legfontosabb üzenetét: a hasznosságtudatot. Ez tudja egészségben tartani az időseket, természetesen a testmozgás, az egészséges táplálkozás, a társas kapcsolatok megőrzése és a szellemi kihívások mellett – tehát ez az idősödési stratégia legfontosabb eleme. Hozzátette, hogy a mostani ifjak hozzáállása alapozza meg és alakítja majd azt a társadalmi viszonyulást, amit időskorukban tapasztalnak meg. A fiataloknak dr. Rajna Péter azt üzente: amit majd időskorukban szeretnének elvárni, az azon múlik, hogy ők hogyan viszonyulnak a ma öregjeihez. (Az előadás megtekinthető a Facebookon: facebook.com/alzheimerbp12/videos.)

Az Alzheimer Cafék közössége hazánkban 2014 óta nyújt támogatást a demenciával élők és hozzátartozóik számára, kerületünkben 2018-ban kezdte meg működését a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A jelenlegi veszélyhelyzetben is szeretnénk – igaz, más formában – működtetni, ezért a Facebookon élő előadásokat szervezünk, meghívott előadókkal, különböző témákban. Bár az együttlét, ami olyan fontos eleme az Alzheimer Cafénak, ebben a formában nem tud megvalósulni, azt reméljük, hogy az online megjelenés is alkalmas a magány oldására, a „nem vagyok egyedül” érzés megtapasztalására. Továbbá eljuthatunk olyan családokhoz is, amelyek eddig nem hallottak erről a kezdeményezésről, hiszen sokan gondozzák otthon demenciával élő rokonukat, és ők most különösen nagy segítséget igényelnek. Kérjük, kövessék az „Alzheimer Café Budapest 12. kerület” Facebook-oldalt, amin folyamatosan gondozási tanácsokat adunk a hozzátartozóknak.

Ha az Ön családjában megjelent ez a betegség, és tanácstalan, vagy támogatásra van szüksége, keresse fel bizalommal a Hegyvidéki Szociális Központ által elindított Demencia Irodát, amelynek célja, hogy orvosi szakértelmet nem igénylő esetekben nyújtson segítséget.

Kocsis Judit

(06-30/630-9513

demenciairoda@hszk.hu)