Néha kimarad egy-egy hang

Klarinéton játszik a Németvölgyi Általános Iskolába járó Nagy Balázs. A hatodikos fiú az online oktatás előnyös és hátrányos oldaláról is beszélt.

– Élvezetesebb vagy nehezebb online zenét tanulni?

– Számomra kicsit nehezebb, több okból is. Az egyik például az, hogy a tanárom, Dióssy Krisztina néni nem tudja ellenőrizni a hangszeremet, rendben van-e vele minden. Vagy ha kapcsolati hiba van, az nem derül ki azonnal.

– Miért nem?

– Mert ha én játszom, akkor nem hallom őt, s csak egy idő után veszem észre, hogy integet, és mondani akar valamit. A szükséges zongorakíséret is online van, ami azért rossz, mert így nekem kell a zongorához igazodnom, a zeneiskolában viszont a zongora igazodik hozzám. Az is rossz, hogy személyesen nem találkozom Krisztina nénivel. Közvetlenül könnyebb megbeszélni a dolgokat, kérdezni, megmutatni valamit. Az viszont jó, hogy most sokkal kényelmesebb. Iskola után nem kell utaznom a zeneiskolába, majd onnan haza – ez nemcsak sok időt vesz el, de kicsit fárasztó is –, hanem amikor szükséges, gyorsan elő tudom venni a hangszeremet.

– Könnyebben vagy nehezebben tudsz haladni?

– Ugyanolyan jól haladok most is, mert amikor megkapok egy darabot, azonnal neki tudok állni és hangfelvételen visszaküldeni.

– Mennyi időt töltesz gyakorlással naponta?

– Körülbelül tizenöt percet. Többet nem lehet.

– Hogyhogy?

– A klarinét speciális fogása miatt ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ráadásul a szám is elfárad. Persze azért így is sokat dolgozom a feladatokon. Mindig annyira izgulok, hogy jó legyen a hangfelvétel, amit visszaküldök, hogy inkább többször nekiállok, és csak akkor adom ki a kezemből, amikor már úgy érzem, hogy tökéletes.Neha_kimarad_egy-egy_hang

– Az általános iskolai tanulás nehezebb, vagy a zeneiskolai?

– Most, online mindenképpen a zeneiskolait. Ha az iskolai tanításban egy hang kimarad, attól még meg lehet érteni mindent, zökkenőmentesen tud folytatódni a tanítás. De ha a zenében kimarad egy hang, akkor mindenképpen megakadunk, és sokszor ez nagyon zavaró.

– Vannak későbbi terveid a klarinéttal?

– Inkább más terveim vannak, de hobbinak szerintem sokáig megmarad.

AI.