„Nem nehezebb, csak más”

A nyolcadik osztályos Markovits Mária Karolina öt éve játszik blockflötén. Dióssy Krisztinának, a Solti György Zeneiskola igazgatójának növendékét arról kérdeztük, mi a különbség a személyes zeneiskolai jelenlét és az online oktatás között.

– Hogyan nehezebb tanulni: élőben vagy online?

– Nem nehezebb az online tanulás, csak más. Vannak hiányosságok az online térben, ez megnehezíti a munkát. Például a Skype-on néha elmegy a hang. Szerencsére Krisztina néni sokat segít. Amikor e-mailben elküldi a zongorakíséretet, hogy arra fel tudjak játszani, az nagyon nagy segítség. Olyan óráink is vannak, amikor mi küldünk hangfelvételt.

– És hogyan szeretsz jobban zenét tanulni?

– Élőben! Például ha elrontok valamit, Krisztina néni azonnal tud szólni, online erre nincs lehetőség, és Skype-on nem is egyszerre halljuk a hangokat. Összejátszani sem tudunk darabokat, mert nem halljuk egymást, ezt a problémát, sajnos, még nem sikerült kiküszöbölni. Persze a körülményekhez képest Krisztina néni annyira jól megoldotta a helyzetet, hogy én már ezzel is nagyon elégedett vagyok.Nem_nehezebb_csak_mas

– Többet vagy kevesebbet gyakorolsz most otthon, mint egyébként?

– Sokkal több időt fordítok gyakorlásra. Ha élőben hibáztam, a figyelmeztetés után ki tudtam javítani és folytatni, most ez kissé hosszabb és nehézkesebb, ezért több az otthoni gyakorlás. De igazából nem számolom, hogy ez naponta mennyi idő.

– Vannak későbbi terveid a hangszeres zenéléssel?

– Nincsenek. Nagyon szeretek furulyázni, de azért játszom, mert kedvelem, nem pedig azért, hogy egyszer majd virtuóz muzsikus legyek. Krisztina nénivel is jól összeszoktunk. Azt, hogy később mit szeretnék csinálni, még nem tudom.

– Nem érzed magad nagyon elszigetelve a többiektől? Hogyan tartod a kapcsolatot a Kós Károly iskolai nyolcadikos osztálytársaiddal és a Solti György zeneiskolai növendéktársaiddal?

– A többiekkel is Skype-on szoktunk beszélgetni – néha őket sem hallom, csak ott nem olyan nagy baj, ha egy-egy hang kimarad. Az iskolával délelőtt tanulunk, a zeneiskola délután van. Tényleg nem számolom, hogy mennyi időt töltök a zenével, változó, hogy hány órát. Mindaddig csinálom, amíg már úgy érzem, hogy jól megy.

AI.