Az aligátorkörtétől a tojáslikőrig

Hollandia vakmerő hajósai a 17. században eljutottak Dél-Amerikába, és elfoglalták a többi között az Amazonas menti Suriname-ot is. Itt ismerkedtek meg az avokádóval – amit az indiánok aligátorkörtének becéztek – és a belőle készült édes, selymes, könnyű, halványságra itallal. Ez annyira rabul ejtette őket, hogy gyors hajóikon bőven vittek belőle az Óhazába.

Rohamosan növekvő népszerűsége miatt azonban egyre nagyobb mennyiségre lett volna szükség, ezért egy élelmes hollandus addig kísérletezett, amíg tojássárgájából az avokádóitalhoz hasonlót sikerült előállítania. A gyümölcs után Advocatnak nevezték el, és máig így hívják.

A tojáslikőr eredetét illetően létezik egy másik hitelesnek tűnő magyarázat is. Az alacsony alkoholtartalmú kontyalávaló nagyon itatja magát, és néhány kupica elfogyasztása után úgy megoldódik tőle az ember nyelve, mint egy ékesszóló ügyvédé. Hollandul az ügyvéd advocaat – innen ered a ma leghíresebb tojáslikőr elnevezése. Ember legyen a talpán, aki a két történet közül választani tud. Szerencsére a tojáslikőrrel egyszerűbb a helyzet, csak meg kell kóstolni.

A gyárakban egy 7 decis üvegre való likőrmennyiség előállításához 10-12 tojás sárgáját és vizet használnak fel. A különleges fűszerek mellett egy kevés cukorral, 20%-os alkohollal és némi fehérborral teljesítik ki az ízt. A pontos arányok természetesen a gyártók szigorúan őrzött titkai közé tartoznak. Azoknak azonban, akik húsvét táján megpróbálkoznának a tojáslikőr házi előállításával, adunk két ötletet.Az_aligatorkortetol_a_tojaslikorig

Tejszínes tojáslikőr. Öt tejszínt 50 deka porcukorral és 1 rúd vaníliával kis lángon kevergetve felforralunk. Egy tálban 5 tojás sárgáját habverővel habosra keverünk, majd a cukros tejszínt beleöntjük, úgy, hogy a keverést egy pillanatra sem hagyjuk abba. A legvégén kiskanalanként belecsorgatunk 5 deci vodkát. Ha kibírjuk, hűtőszekrényben legalább egy hétig hagyjuk összeérni az ízeit.

 

Terike tojáslikőrje. Öt tojás sárgáját 1 vaníliarúd kikapart belsejével vagy 1 zacskónyi vaníliás cukorral, 15 deka porcukorral simára keverünk. Felforralunk 6 deci tejet, majd teljesen lehűtjük, és 2,5 deci 90 °C-os tiszta alkohollal felváltva a cukros tojásba csorgatjuk. Alaposan elkeverjük, üvegekbe töltjük, és legalább 10 napon át hűvös helyen pihentetjük, 2-3 naponként felrázzuk.

Pákozdi Judit