Betartják a kijárási korlátozást a hegyvidékiek

Nagyon kevés az autó és a gyalogos, az üzlettulajdonosok is követik a járvánnyal kapcsolatos rendeletekben előírtakat. Dávid Gábort, a Hegyvidéki Rendészet vezetőjét a legfrissebb tapasztalatokról kérdeztük.

– Már jó néhány nap eltelt a kijárási korlátozás bevezetése óta. Mik a tapasztalataik a közterületeken?

– Minden csendes. Nagyon kevés az autó a kerületi utakon, a gyalogosok száma is megfogyatkozott. Az üzletek előtt, a piacon mindenki követi az előírásokat, arra pedig külön figyelünk, hogy délelőtt csak idősek legyenek a boltokban. A hegyvidékiek betartják a kormány rendeletében előírtakat, és ez jó, ismét bebizonyosodott, hogy felelősségteljes emberek élnek itt.

– Ugyanez a helyzet a nyitvatartások betartásával?

– Az üzletek is szabálykövetők. Amelyik mégsem, komoly büntetésre számíthat. A kerületben mostanáig egyetlen ilyen esetről tudunk.

– Ki végzi az ellenőrzést?

– Alapvetően a rendőrség dolga, mi a rendészetnél – idézőjelben – „csak” segítjük a munkájukat. Igyekszünk biztosítani a folyamatos közterületi jelenlétet, és első körben, ha kisebb a kihágás, inkább figyelmeztetünk. Szerencsére egyelőre erre sem volt sok példa.

– Még a Normafán sem?

– Örülök, hogy szóba hozta a Normafát, mert ott valóban kicsit más a helyzet. Hétvégén szinte zsúfolásig megtelt a kirándulóhely, holott ez nagyon nem szerencsés a járvány terjedése szempontjából. Az önkormányzat korábban lezárta a játszótereket, igaz ez a Normafára is, ugyanakkor itt nincs kerítés, sokan pedig a tiltás ellenére használatba vették a játszószereket. Rendészeink mindenkinek jelezték a szabályokat, és udvariasan figyelmeztették a kirándulókat, sétálókat, hogy ne csoportosuljanak. Csak azt tudom ismételni, hogy a szabályok betartása mindannyiunk érdeke.

– Pontosan mik a kirándulás szabályai?

– Kirándulni szabad, azonban a turistaútvonalakon sem lehetnek egymás közelében kettőnél többen, a minimális távolság másfél-két méter. A szigorítás ugyanakkor nem vonatkozik a családtagokra. Hétköznap is sok parkoló autóval találkozunk a Normafa térségében, de nincs annyi kiránduló, így a távolságtartással sincs probléma.

– Ha már szóba hozta a parkolást, ezen a téren mik a tapasztalataik?

– Azzal párhuzamosan, hogy jelentősen csökkent az autóforgalom, a parkoló járművek száma megnőtt. Ez viszont nem azt jelenti, hogy elnéznénk a parkolási kihágásokat, ha ilyennel találkozunk, azt szankcionáljuk. A leggyakoribb szabálytalanságok, hogy az autósok zöld területekre parkolnak, figyelmen kívül hagyják a megállni tilos táblát, vagy felállnak a járdára ott, ahol nem szabad.

– Közösségi oldalakon olvasható, hogy gyerekek csoportokba verődnek a kerületben. Önök tapasztaltak ilyet?

– Valóban, hozzánk is eljutottak ilyen hírek, azonban nem tudom megerősíteni, hogy ez így van. Nincs tudomásunk, és a rendőrségnek sincs ismerete bandába tömörülő gyerekekről, nem találkoztunk még csak hasonlóval sem. Az előfordul, hogy néhányan együtt bicikliznek, gördeszkáznak, ami nem tilos. Teendő nincs velük kapcsolatban, ugyanis nem kötelezi jogszabály a gyerekeket a járvány időszakában, hogy otthon kell lenniük iskolaidőben.

MM.