Laptopokat kaptak a Fekete iskola diákjai

Hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol a Fekete István iskolával a Libra Szoftver Zrt., amely már többször támogatta a hegyvidéki oktatási intézményt. A hazai számítástechnika egyik meghatározó cége ebben a nehéz időszakban sem feledkezett meg a diákokról: a gördülékeny digitális oktatás érdekében laptopokat adományozott nekik.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként életbe lépő tantermen kívüli digitális oktatás komoly kihívások elé állította azokat a tanulókat, akiknek nincs számítógépük otthon.
„Sok olyan háztartás van, ahol sem asztali számítógép, sem laptop, sem tablet nem áll rendelkezésre, így a gyerekek postán, telefonon keresztül kapják a feladatokat. Ezzel tovább nőhet az eleve nehezebb helyzetben lévő diákok lemaradása – mondta el lapunknak Faur Kálmán, a Libra Szoftver Zrt. Hegyvidéken élő vezérigazgatója. – A vírus elleni harcban az államnak és az önkormányzatoknak is megvan a maguk szerepe, érthető módon most elsősorban az egészségügy stabilizálására, az idősek ellátására és a gazdaság megóvására fókuszálnak. Erőforrásaik végesek, nem tudják egyszerre megoldani az élet minden területén fellépő problémákat. Ezért van szükség a cégek felelősségvállalására.”Laptopokat_kaptak_a_Fekete_iskola_diakjaiA vezérigazgató arról is beszélt, hogyan érintette a járvány az informatikai szektort: „Mi szerencsések vagyunk, közel kétszáz munkavállalónk van, ők otthonról is tudnak dolgozni, a munkabérüket változatlanul biztosítjuk. Ezért lehetőségünk van arra, hogy mi is kivegyük a részünket a kerületben is tapasztalható összefogásból.”
Faur Kálmán a cégével együtt úgy döntött, hogy a Rotary Clubbal közösen a szabolcsi és a békési iskoláknak, a KórházSulival partnerségben az egészségügyi dolgozók gyermekeinek, valamint a hegyvidéki speciális fejlesztést igénylő, értelmi sérült gyerekekkel foglalkozó Fekete István iskolának 12 millió forint értékben 150 új tabletet és laptopot adományoz.
„A Fekete iskola és cégünk kapcsolata több évre nyúlik vissza, 2014-ben a Barabás-villában szerveztünk karácsonyi ünnepséget a diákoknak – folytatta a cégvezető. – Őket különösen rosszul érintette iskolájuk átmeneti bezárása. Kiemelten fontosnak éreztük, hogy minden segítséget megadjunk a gyerekeknek ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a tananyaggal. Felkerestük dr. Somogyiné Takács Andreát, az iskola igazgatónőjét, aki kérdésünkre elmondta, hogy tizenegy tanulójuknak nem volt se laptopja, se tabletje, de egy eszközt a kerületi családsegítő szolgálatnak köszönhetően már sikerült beszerezniük.” Az igények felmérése után három nappal a zrt. tíz laptopot adományozott a Fekete István iskolának.
„Vannak olyan sérült tanulóink – mondta dr. Somogyiné Takáts Andrea –, akiknek a családjában nincs megfelelő mennyiségű számítógép ahhoz, hogy a szülők és a testvérek is otthon végezzék el a digitális feladatokat Emiatt az erősebb megsegítést igénylő, autista és értelmi sérült gyerekek hátrányt szenvedhetnek. Ezért is fogadtuk nagy örömmel a felajánlást, amivel lehetőségünk lesz segíteni tanulóinkat és szüleiket.”

BM.