Napirend: tanulás és főzés

Nem könnyű most a gyerekek helyzete, úgy kell eredményesnek lenniük a tanulásban, hogy közben nem járhatnak iskolába. A hegyvidéki középiskolás Majtényi Bertoldtól azt kértük, meséljen a mindennapjairól.

– Hogyan telnek a napok otthon?

– Egyrészről jó, hogy én magam osztom be az időmet, és akkor állok neki a tanulásnak, amikor szeretnék. Nem kell olyan korán kelni, és nem is visz el időt az ingázás az otthon és az iskola között. Másrészt sokkal nagyobb felelősséggel jár, ugyanis könnyen „kicsúszhat az idő” a kezeim közül. Általában 7-kor kelek, reggelizem, addigra már a legtöbb tanár feltölti az aznapi feladatot. Elolvasom, értelmezem, utána táblázatot írok, és beosztom, hogy nagyjából mire mennyi időt szánok. Ez átlagosan fél órát vesz igénybe, aztán kezdődhet a rendes tanulás. Amint végeztem, kimegyek a kertbe, hogy a friss levegőn is legyek egy kicsit. Késő délután otthoni edzést végzek, hogy estére elfáradjak, és korán el tudjak aludni.

– Miben tud segíteni az iskola?

– A heti tananyagot rendszeresen megkapjuk a tanárainktól, és különböző kapcsolattartó platformokon keresztül kommunikálhatunk is velük. Mindig rendelkezésre állnak, együtt próbáljuk megoldani a fennálló helyzetet. Segítenek a sikeres félévzárásban.

– Mennyi időt töltesz tanulással?

– Napi hat-hét órát biztosan! Van, amikor szeretek előre dolgozni, hogy a következő napon ne legyen annyi feladatom, ilyenkor picit ennél is többet.

– Hogyan zajlik a számonkérés?

– Általában beadandót kell készítenünk, de előfordul, hogy egy adott alkalmazáson keresztül történik a feleltetés. Nemsokára például matekdolgozatot írunk webkamerán keresztül.Napirend_tanulas_es_fozes

– A tanuláson kívül mivel töltöd az idődet?

– Nagyon szeretek sütni és főzni, általában azzal kötöm le magamat. Kipróbálok új recepteket, így a kreatív énem is kiteljesedhet. Most, hogy több időm van, még többet mozgok, ugyanis hiányoznak az iskolai testnevelésórák.

– Tartják egymással a kapcsolatot az osztálytársak?

– Persze! Mindig értesítjük a többieket, ha van valami történés, esetleg egy beadandót kell írni. Összetartó közösség vagyunk, segítjük egymást.

– Minden középiskolás szeret társaságban lenni. Ezt most hogyan lehet biztonságosan, azaz a vírustól elzárva megtenni?

– Nagyon hiányzik a mindennapos rutin, hogy bejárunk az iskolába, de sajnos ez jelenleg nem megoldható. Gondolni kell mindenkire, főleg az idősekre, ezt szem előtt tartva mindannyian otthon maradunk, és online kommunikálunk. Főként a Messengert és a Facebookot használjuk, ezeken arra is van lehetőség, hogy lássuk egymást. Az órák többsége is online zajlik, videohívással, látjuk a többieket, kicsit olyan, mintha az osztályteremben lennénk. Ez most nagyon sokat számít.

MM.