Jelentős energiamegtakarítás az önkormányzat intézményeiben

Az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája a KEHOP 5.4.1 Energiatudatos Hegyvidék keretén belül osztja meg a TOGETHER programban szerzett tapasztalatait, jó gyakorlatait. A cél a kerületi közintézmények fogyasztásának feltárása és az energiamegtakarítás lehetőségeinek kiaknázása volt. A folyamat során értékes tapasztalati tőkével gazdagodott az önkormányzat, amelyből most egy kis ízelítőt nyújt.

A nyolc országot felölelő TOGETHER programban Magyarországot a XII. kerület mellett Paks városa képviselte. A kezdeményezés célja a középületek energiamegtakarításának előmozdítása további beruházások nélkül, csak a hétköznapi fogyasztói szokások megváltoztatása által.
Első lépésben a Hegyvidék kiválasztott kilenc intézményében (MOM Sport, MOM Kulturális Központ, Táltos Óvoda, KIMBI Óvoda, Normafa Óvoda, Budai Rajziskola, Böszörményi úti irodaház, Kiss János altábornagy utcai irodaház, a polgármesteri hivatal épülete) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bejárások és mérések segítségével auditálta a fogyasztást és a szokásokat. Ezt követően felszerelték azokat az okosmérőket (fogyasztás-, hő- és páratartalom-mérőket), amik az egyes épületek vagy épületrészek gáz- és áramfogyasztását 15 percenként rögzítették.Jelentos_energiamegtakaritas_az_onkormanyzat_intezmenyeibenAz így összegyűjtött adatok feldolgozása rengeteg eredményt hozott – egészen váratlanokat is. Az egyik hegyvidéki épületben például a mérések derítettek fényt arra, hogy bár a használók figyeltek a termosztátokra, de a jel nem jutott el a kazánig, így a fűtés folyamatosan ment akkor is, amikor az ingatlan éjszakára vagy hétvégére kiürült.
Az eredmények kiértékelése után a szakemberek beavatkozási pontokat azonosítottak. Ezek alapján az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája végezte a szemléletformáló kampányt, amely az energiatakarékosság érdekét szolgáló szokások kialakítását célozta. Az óvodák esetében a szemléletformálás játékos formában, egy Hümér nevű mesefigura kalandjain keresztül történt, az irodaházakban pedig természetesen „felnőttesebb” módszerekkel zajlott.
Különösen az önkormányzat irodaépületében sikerült jelentős megtakarítást elérni. A munkatársak lelkiismeretesen álltak a kérdéshez, és egyebek mellett a fogyasztók munkaidő végén történő kikapcsolásával sok áramot megspóroltak. Összességében a program keretében éves szinten mintegy 2500 köbméter gáz és 17 000 kWh elektromos áram megtakarítása volt mérhető – összegezte az eredményeket dr. Horváth Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa.
A program tapasztalatai arra hívják fel a figyelmet, hogy csupán a fogyasztási szokások megváltoztatásával is jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ez a tény nemcsak a középületek, hanem a háztartások esetében is igaz. Még csak okosmérőkbe sem kell pénzt fektetni, elég a felesleges fogyasztókat kiiktatni és az energiafelhasználást a tényleges igényekhez igazítani. Ettől a hétköznapjainkban nem válunk a rögeszmés spórolás rabszolgáivá, sőt a kényelmünkről sem kell lemondani. Viszont a környezettudatosság jó érzése mellett még néhány családi fagyizásnyi rezsipénzt is megspórolhatunk évente.

B.