Faültetés a Normafánál

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének fontos része, hogy 2030-ig évente egymillió fát telepítenek az országban, újszülöttenként legalább tízet. A program keretében Varga Judit igazságügyi miniszter és Pokorni Zoltán polgármester egy hárs- és egy juharfát ültetett el közösen a Normafánál november végén.

„Minden fa egy befektetés a jövőbe” – vallja Varga Judit. Mint mondta, a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével azért épp a Normafát választotta, mert ő is a XII. kerületben él a családjával. Fiaival gyakran kirándul a környéken, és örülne neki, ha együtt látnák, ahogyan kifejlődnek a növények, és szép, nagy, lombot adó fákká terebélyesednek.Faultetes_a_Normafanal

Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy az ültetés helyszíne a Normafa új parkolója a Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává alakított részén, ami azért készül, hogy jövőre be lehessen zöldíteni a sokkal értékesebb, gerincen futó területet. A polgármester megemlítette, nemrég Mexikó nagykövetével közösen ültetett őshonos mezei juhart a hegyen.

Reinitz Gábor, a hárs- és juharfát felajánló Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a kormány faültetési programja több tíz hektárt érint az általuk kezelt területeken. Hozzátette, nagyon fontos a főváros környéki erdőállományok klímavédelmi szempontból történő állapotjavítása. Ennek érdekében őshonos fafajokat telepítenek, amelyek megnőve több árnyékot és jó levegőt, valamint szebb és hosszabb élettartamú erdőket biztosíthatnak.

k.