Megmenekülhet a jegenyefák többsége

A Csörsz utcai lakók jogos érdekeit képviselve a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta küzd azért, hogy a Testnevelési Egyetem fejlesztése, ha már a meglévő kampusz területén valósul meg, lehetőleg minél kevésbé zavarja a környékbeliek nyugalmát. Mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített beruházásról van szó, az önkormányzatnak meglehetősen kevés közvetlen ráhatása maradt a projektre – ezzel együtt mindent megtesz a lakossági érdekek védelméért.

A Csörsz utcai sporttelepre tervezett új tömb maximális magasságáról és a lakóházaktól való minimális távolságáról korábban írásban megállapodott az egyetemmel, és azt is elérte, hogy a leendő mélygarázs ne legyen megközelíthető a Csörsz utca felől, ehelyett a Hegyalja útra nyílóan épüljön meg annak be- és kihajtója. Egyeztetéseket folytatott annak érdekében is, hogy az egyetem ne vágja ki a Csörsz utca felé árnyékot biztosító jegenyefákat.Megmenekulhet_a_jegenyefak_tobbsege

„A tervezők és a beruházó ragaszkodtak ahhoz, hogy ki kell vágni a területükön lévő jegenyéket, ehhez már a jogerős fakivágási engedélyt is megszerezték – mondta el Fonti Krisztina alpolgármester. – Mivel az önkormányzatot – bár kértük – a kormányhivatal nem vonta be ügyfélként a fakivágási eljárásba, a Miniszterelnökséghez fordultunk segítségért. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter közreműködésével sikerült elérnünk, hogy a tervek módosításával a fák többsége megmaradhat.”

Az alpolgármester jelentős eredménynek tartja, hogy az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a fák java részét. Mint fogalmazott, fontosak a jegenyék a Csörsz utcaiak számára, mert csökkentik a zajt, a port, és a lakók inkább a zöldet szeretnék nézni az ablakaikból, mint az új sportkomplexumot. „Személyes okok miatt is szívügyemnek tekintem a jegenyék sorsát, hiszen én is errefelé, ezekkel a fákkal együtt nőttem fel, gyermekkorom legszebb évei kötődnek a Csörsz parkhoz és környékéhez” – fűzte hozzá.

A Csörsz park melletti sávban, az egyetem területén, sajnos, már kivágták az idős fákat – még azelőtt, hogy a beruházó megkapta volna a fakivágási engedélyt. Az engedély nélküli irtás miatt az önkormányzat eljárást indított, ennek eredményeképpen akár több millió forint összegű bírság kiszabására is sor kerülhet. Az időkorláton túli építési tevékenység miatt is eljárás kezdődött, míg a zajhatárértékek túllépése miatt már megbírságolták a kivitelezőt.

sz.