Módosult az adórendelet

Elfogadta az önkormányzat a 2021. január 1-jétől módosuló adórendeletet. A Hegyvidéken a magánszemélyek alapvetően kommunális adót fizetnek, míg a cégek építményadót kötelesek fizetni. A szabályozás – eddig – nem tett különbséget lakások között aszerint, hogy ténylegesen lakik-e benne valaki, vagy befektetési céllal hasznosítják. Mindemellett kerületünkben is megsokasodtak azok a lakások, amelyeket nem lakásként, hanem irodaként hasznosítanak, ezzel jelentősen megemelve a bérlakást választók lakhatási költségeit.

A XII. kerületben több mint 9000 olyan ingatlan van, amelyben vállalkozás üzemel. Ezek közé tartoznak például a rövid távú bérbeadással hasznosított (mint az airbnb), továbbá az irodaként használt lakások is.

Az önkormányzat érvényesíteni kívánja azt az elvet, hogy a saját lakhatást szolgáló és az üzleti célú lakások között igazságos különbséget tegyen a közteherviselés szempontjából. Ezért megszünteti a kizárólag üzleti célt szolgáló lakások építményadó-mentességét mint kedvezményt. Ugyancsak megszünteti azoknak a 40 négyzetméter alatti lakásoknak az adómentességét, amelyeket a tulajdonosai kereskedelmi céllal hasznosítanak, bérbe adnak.

A módosítás nem érinti a magánszemélyek lakásait, amelyekben a lakás tulajdonosa (vagy közeli hozzátartozója) benne él, és ott legfeljebb 3 vállalkozása működik. Ezekre továbbra is csak a kedvezményes kommunális adót kell megfizetniük.

Építményadót fizetnek, de 74%-os kedvezmény illeti meg az adóalanyokat, ha nem laknak a lakásban, és a lakásban nem több, mint 3 gazdasági társaság működik, és a cégeknek a lakás tulajdonosa (vagy közeli hozzátartozója) a tulajdonosa.

Nem jogosult kedvezményre az, aki (vagy közeli hozzátartozója) nem lakik a lakásban, és nem is saját cégük működik abban.

A változással érintett lakások kedvezményes adózása a rá következő év január 1-jével visszaáll, amennyiben ismét lakásként, és nem irodaként működnek.