Szalonélet mindenki otthonában – adventben is

A Hegyvidéki Kulturális Szalon munkatársai a járvány idején online térben tartják a kapcsolatot látogatóikkal. A Virtuális élet a Szalonban rendezvénysorozat programjaival igyekeznek színesíteni a hegyvidékiek hétköznapjait; tudományos és ismeretterjesztő előadásokat kínálnak a pszichológia, az irodalom, a zene, a színháztörténet, az utazás világából. A megszokott közvetlen, személyes, baráti együttlétekre, sajnos, most nincs mód, de saját otthonában remélhetőleg mindenki tovább éli a szalonéletet. Menyhárt Évával, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetőjével beszélgettünk.

– Tegnap megnéztem az Irodalmi Szalon Baudelaire-ről szóló online előadását. Tamáska Jánosné irodalomtanár bevezetőjében arról beszélt, hogy a katarzis, amit például a költészetből kapunk, mindig segít rendezni a gondjainkat, megszabadít a szorongásainktól, túlmutat a hétköznapokon. Úgy hiszem, az összes online program segít abban, hogy a nehéz időszakokat kellemesen, hasznosan töltsék otthonukban a Hegyvidéki Kulturális Szalon virtuális terébe ellátogatók.

– Számos pozitív visszajelzést, köszönőlevelet kapunk látogatóinktól, ami arról tanúskodik, hogy örömmel fogadják virtuális programjainkat. A www.kulturalisszalon.hu oldalon és a Facebook-oldalunkon megtalálható kínálatot rendszeresen eljuttatjuk az érdeklődőknek hírlevélben, amelyre lehetőség van feliratkozni a honlap nyitóoldalán, a Hírlevél ikonra kattintva.Szalonelet_mindenki_otthonaban_-_adventben_is

– A virtuális térbe költözés már tavasszal, a pandémia itthoni megjelenésekor megtörtént. Hogyan birkóztak meg a helyzettel?

– Amikor márciusban életbe lépett a vírushelyzet miatti intézménylátogatási tilalom, a szó szoros értelmében egyik pillanatról a másikra szakadt meg az élet nálunk. Ez óriási változást jelentett, hirtelen abbamaradt a megszokott havi több mint háromszázötven eseményünk, rendezvényünk, programunk, előadásunk, mozgásóránk. Fontosnak éreztük a kapcsolattartást a látogatókkal, ezért is döntöttünk a virtuális tevékenység mellett. Igyekszünk megtartani a Hegyvidéki Kulturális Szalon értékes közösségeit. Nyáron ismét lehetőséget kaptunk a működésre, abban az időszakban a kültéri, szabadtéri rendezvényeket részesítettük előnyben.

– Az ősz érkezésével újra „házhoz kellett vinni” a programokat…

– Október elején online zajlott az idősek világnapja alkalmából rendezett háromnapos Hegyvidéki Művészeti Napok, hegyvidéki idősek alkotásaiból rendezett kiállítással, előadásokkal, művészeti programokkal, zenei műsorral. Ezzel kapcsolatban is sok dicsérőlevelet kaptunk, további hasonló műsorok szervezésére biztattak minket. A honlapunk és a Facebook-oldalunk látogatottsága a másfélszeresére nőtt a programok sugárzásakor. A biztatást és a kéréseket hálásan köszönve komolyan is vettük, és novembertől ismét új virtuális kínálattal jelentkeztünk. A Szalon Egészségnapok rendezvénysorozatban tizennyolc ingyenesen hozzáférhető program valósult meg.Szalonelet_mindenki_otthonaban_-_adventben_is2

– Advent időszakában mit kínálnak?

– Az Adventi kalendárium címet viselő programunk, ha nem is mindennap, igyekszik meglepetéseket kínálni a virtuális térben. Különféle kézműves praktikákat osztunk meg, mint például ajtódíszek, szalvétagyűrűk, karácsonyi díszek készítése környezettudatos szemléletben újrahasznosított vagy a természetben található alapanyagokból, ötleteket adunk mézeskalács-készítéshez és -díszítéshez, valamint bepillantást engedünk az ünnepi italkülönlegességek és a karácsonyi koktélok elkészítésének kulisszatitkaiba. Az ünnepre hangolódást olyan témákkal igyekszünk segíteni, mint Szent Miklós története, a Mikulás-legendák, a Szent Karácsony története, Kapitánffy Krisztina előadása Az Ószövetség a művészetekben címmel, emellett Keczkó Pál evangélikus lelkész, esperes adventi gondolataival, üzenetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Zene-fere klub keretében, Advent Tubaországban címmel, Adamik Gáborral, a Magyar Állami Operaház tubaművészével beszélget Kovács Zalán László. Az Irodalmi Szalon versben és prózában kínál adventi ajándékot. A Musica Profana együttes reneszánsz koncerttel kedveskedik. Az adventi sütemények egyik fontos alapanyaga a méz? „A méhek értünk, mi a méhekért” címmel négyrészes programot közvetítünk Szabó Olivér makói méhész előadásában. Az első epizódban a virágnektár útját kísérhetjük végig a mézesüvegig. Virtuális programjainkkal szeretnénk hozzájárulni az adventi készülődéshez, az ünnepvárás pillanataihoz.

Sz. D.