Éjféli puncs, az indiai vendég

Ki gondolná, hogy a világ első koktéljának tartott puncsot az 1630-as években a dagadó vitorlákkal Indiába érkező brit tengerészek fedezték fel!? Pontosabban a helybéli hinduk ismertették meg velük.

A különös fűszeres ital neve szanszkritül pantcha, hindiül pancha volt, amit a tengerészek saját szájízük szerint punchnak (magyarul puncsnak) fordítottak le. A szó eredetileg ötöt jelent, ami egyes magyarázatok szerint arra utal, hogy mind az öt érzékünkre hat. Más értelmezésben öt alapanyaga után kapta a nevét, merthogy ötféle összetevőből áll: arrakból, konyakból, vízből, cukorból és narancsléből. (Az arrak a rumhoz hasonló, színtelen, avagy enyhén sárgás szeszes ital, attól függően, hogy kókuszpálmából vagy rizsből készül.)

A hazatérő tengerészek gyorsan megkedveltették Angliában, majd hamarosan elterjedt Európában is. Divat lett elegáns puncspartikat tartani, ahol ezüsttálcán szolgálták fel az egzotikus italt.

A rossz nyelvek szerint a dolog másként történt, eredetileg a sörhiány okozta lázadás csitítására kezdtek el a brit tengerészek olyan ital után nézni, ami a hosszú hajóutakon kellőképpen bódító hatású. Így találtak rá a puncsra, ami máig kedvelt ital maradt az egész világon, szárazon és vízen. Szilveszterkor mi is kipróbálhatjuk, az alábbi jól bevált recept szerint.Ejfeli_puncs

 

FÜGÉS, MAZSOLÁS PUNCS

Hozzávalók:

10 dkg barna cukor

1 dl rum vagy konyak

1-2 bionarancs leve és héja

1-1 körömnyi vanília és gyömbér

15 szem szegfűszeg

1 l vörösbor

egy csipet őrölt bors

5-5 dkg mazsola, aszalt füge és mandula

A cukrot megolvasztjuk, kissé karamellizáljuk, majd a narancslével és a rummal vagy a konyakkal felöntjük. Csak addig hagyjuk a tűzön, amíg az összes cukor feloldódik. A vaníliát, a gyömbért, a szegfűszeget és a narancs vékonyan lehántott héját beledobjuk, és jól összekeverjük. Néhány órára, sőt, ha lehet, egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap a bort felmelegítjük – de nem forraljuk fel! –, majd a rumos-fűszeres keveréket beleszűrjük, és egy csipet őrölt borssal megbolondítjuk. Melegen, tűzálló poharakba töltve kínáljuk.

Pákozdi Judit