„Fantasztikus érzés, hogy életeket menthetünk”

„Kívánom valamennyi kollégámnak, hogy erős lélekkel tartson ki ebben a nehéz helyzetben” – mondta el lapunknak dr. Varga Péter Pál. Az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító főigazgatójával az intézmény nemzetközi sikereiről, a megújult, világszínvonalú gyermeksebészeti program előnyeiről és a karácsonyi csodákról is beszélgettünk.

– Az Országos Gerincgyógyászati Központ számára is nehéz év volt az idei, hiszen jelenleg járványkórházi feladatokat is ellát. Mennyire vannak leterhelve?

A járványhelyzet súlyosbodásával párhuzamosan a mi intézményünk is COVID-ellátóhellyé vált, ezért két hónapja felfüggesztettük a halasztható gerincműtéteket. Jelenleg kizárólag sürgősségi esetekben operálunk. Ilyen például a gyerekeknél is súlyos neurológiai tüneteket okozó, gerincet érintő daganatos megbetegedés, valamint az azonnali beavatkozást igénylő, bénulásokkal vagy légzési elégtelenséggel járó gerincdeformitás. Jelenleg kritikus az ápolási helyzetünk, mert tizenhárom szakembert vezényeltek el a kórházból. Emiatt a gerincközpont működését jelentősen korlátoznom kell.Fantasztikus_erzes_hogy_eleteket_menthetunk1

– Ebben a vészterhes időszakban sem mondtak le a fejlődésről: november 1-jén elindították a megújult gyermekkori gerincbetegségek teljes spektrumát felölelő programjukat. Mesélne a részletekről?

– Az elmúlt egy évben jelentős összeget, mintegy 900 millió forintot fordítottunk a program szakmai-tudományos hátterének megteremtésére. A beruházás részeként célirányosan kialakított kórtermeket, speciális ambulanciát és sokszakmás hátteret biztosítottunk a gyermekkori gerincdaganatok és deformitások műtéti kezelésére. Mesterséges intelligencia felhasználásával a beavatkozásra váró betegek egyéni morfológiai sajátosságainak megfelelő műtéti tervek készülnek, ideértve az implantátumok felhasználásával végzett rögzítést és adott esetben a daganatos gerincrész eltávolítása után beültetett protézisek egyéni megtervezését. Mivel gyakran több műtéti opció is adódik, a számítógépes eszköztárunk segítségével azt az eljárást tudjuk kiválasztani, ami a beteg számára optimális eredményt ad. Ezekkel az alkalmazásokkal azt is szimulálni tudjuk, hogy milyen lesz a gerinc húsz-huszonöt év múlva.

– Mit várnak a programtól?

A modern orvostechnológiának köszönhetően biztonságosabbá tudjuk tenni a betegek ellátását. Az eddigi nemzetközi szakmai kapcsolatrendszeren belül tovább erősödhet a tudományos támogatottságunk is. Az intézményünkben nemzetközi együttműködés keretében folyamatosan dolgoznak olyan ismert és elismert szaktekintélyek, akik tudásukkal hozzájárulnak a program sikeréhez – jelenleg egy francia és egy libanoni biomechanikai mérnök is erősíti a munkacsoportunkat. Fiatal kutatóink minden egyes műtétre optimalizációs tervet készítenek – a világon nincs még egy olyan egészségügyi intézmény, ahol ez a közfinanszírozott betegek számára napi rutinként elérhető lenne.

– A Hegyvidéken működő Országos Gerincgyógyászati Központ nemcsak hazánkban, hanem az egész világon meghatározó szerepet tölt be. Az évek során a Superbrands-díjak mellett magas szakmai elismeréseket is elnyertek. Minek köszönhető a siker?

Hosszú és következetes út vezetett idáig, amelynek mindig is a szakmaiság volt a legfontosabb alapeleme. A Budai Egészségközpont a Semmelweis Egyetemen korábban önállósodó gerincsebészeti intézetet működteti. Korábban az egyetem ortopédklinikájának voltunk a gerincsebészeti részlege. Amikor 1994-ben, a Honvéd Kórház építése miatt, a Királyhágó utcai épületet átadták a civil egészségügynek, lehetőség nyílt arra, hogy egy nagy, országos központot is létrehozzunk. 2000-ben – elsősorban külföldi betegek ellátására – megalapítottam a Budai Egészségközpont Kft.-t, amely egy „funkcionális” privatizációs eljárásban átvette a gerincközpont működtetését is. Büszke vagyok arra, hogy az itt dolgozó kollégák kivétel nélkül közvetlenül az egyetemről kerültek hozzánk, ők nemzetközi szinten is elismert tehetségek. A daganatsebészet külön branddé vált – ma egyike vagyunk annak a hét intézménynek a világon, amely a Nemzetközi Gerincsebészeti Szövetség hivatalos továbbképző helye.Fantasztikus_erzes_hogy_eleteket_menthetunk2

– Hosszú évek óta dolgoznak azért, hogy a maximumot nyújtsák a betegeiknek. Vannak olyan emlékezetes sikertörténeteik, amikre gyakran gondolnak?

– Nagyon sok szép emlékünk van. Nehéz lenne szavakba önteni azt az érzést, amikor például az onkológus kollégákkal közösen úgy sikerül megóvnunk egy rosszindulatú gerincdaganattal küzdő gyermek életét, hogy a kiterjedt sebészi beavatkozások ellenére nem szenved maradandó károsodást. A titkárságunk falán láthatók azok a levelek, fényképek, amiket az évek során sikeresen gyógyított gyerekektől kaptunk. A nálunk gyógyult betegek közül sokan vannak, akik később komoly sportsikereket, eredményeket értek el. Sokszor gondolunk arra is, hogy korábban a súlyos, közös mellkasi és gerincdeformitásban szenvedő fiatalok többsége a szív, a tüdő és a vérkeringési rendszer nagymértékű károsodása miatt nem élte meg a huszadik életévét – ez ma már a régmúlt. A kilencvenes évek közepétől alkalmazott modern rekonstrukciós műtéti technikák megoldást adtak az eredményes kezelésre. A kollégáimmal együtt megéljük a sikereket; fantasztikus érzés, hogy életeket menthetünk!

Karácsonykor elcsendesül a világ, ilyenkor általában mindannyian átéljük a meghitt, nyugodt pillanatok örömét…

Most minden a járványról szól, a kórháznak természetesen karácsonykor is működnie kell. Az a feladatunk, hogy szembenézzünk a koronavírussal – és a vele járó tragédiákkal is. Ez az ünnep más lesz.

– Azt mondják, karácsonykor teljesülnek a kívánságok. Ön mire vágyik most a leginkább?

– Azt kívánnám, hogy mielőbb érjen véget a járvány. Ma az egészségügyben dolgozók rendkívüli teljesítménnyel felelnek a járvány által fokozott ellátási igényekre. A súlyos fizikai megterhelés mellett talán a megszokottnál jobban megéljük betegeink szenvedését, gyakran tragédiával végződő küzdelmüket a betegséggel. Kívánom valamennyi kollégámnak, hogy erős lélekkel tartson ki ebben a nehéz helyzetben. Bízom bennük, és érzem, hogy a magyar társadalom ugyanígy bízik ápolóink és orvosaink felkészültségében, és megbecsüléssel tekint áldozatos munkájukra.Fantasztikus_erzes_hogy_eleteket_menthetunk3

B. M.