Folytatódik a virtuális hegyvidéki szalonélet

Hogyan alakult a Hegyvidéki Kulturális Szalon rendkívül színes közösségi élete a pandémia idején? Menyhárt Évával, a szalon vezetőjével az előző lapszámunkban megkezdett beszélgetést folytattuk az online térbe költöző szalonéletről és a közösségépítő programokról.

– Az elmúlt hónapok tapasztalatai és a visszajelzések bizonyítják, hogy közkedveltek a virtuális térbe „költöztetett” programok, és a nehézségek ellenére is jól működik a látogatókkal való kapcsolattartás.

– Örömünkre naponta kapunk visszajelzést, amelyben vendégeink köszönik a virtuális előadásokat, a különböző otthon végezhető mozgásformákat, a zenei programokat, azt, hogy értékessé tesszük az otthon töltött szabad idejüket. Tesszük ezt azért, mert azt gondolom, fontos a kapcsolattartás. Sok értékes kis közösség működése kötődik intézményünkhöz, amelyek számára hiányzik az együtt végzett tevékenység. Kapcsolatban vagyunk velük, és tudjuk, ki hogyan próbál a saját tagjaival a vírushelyzetben is „együtt maradni”. A horgolók például otthonukban ugyanúgy folytatják a kézimunkát, telefon, internet segítségével beszélik meg az épp készülő alkotást. Az egyik nyugdíjaskör tagjai hetente telefonálnak egymásnak, és várják, hogy ismét találkozhassanak a szalonban. Mindenkinek hiányzik a szalonbeli élet. Jogos lett az elképzelés, igyekszünk házhoz vinni a programokat. Emlékszem, amikor programszervező kollégáimmal elkezdtük az újfajta működés szervezését, sorra jöttek a remek ötletek, hogy mi az, amit felvétel útján tegyünk virtuálissá. Számunkra is nagy élményt jelentett tudni, hogy mennyi mindennel kedveskedhetünk. A Hegyvidék Televízióval történő együttműködésünknek köszönhetően számos előadás került át a virtuális térbe a pandémia idején, és a saját kollégáim is készítenek felvételeket, ugyanakkor több partnerünk vállalkozott arra, hogy maga is szívesen rögzíti otthoni előadásait. Ez azért különleges, mert a szalonélet így egy kicsit tovább élhet mindenki otthonában. A hegyvidéki nagycsaládosokkal való együttműködés szép példája, hogy néhány anyuka felvételt készít a házi mézeskalács-készítésről, ahogy gyermekeikkel szebbnél szebb süteményeket díszítenek, színeznek. Hasonlóképpen jó munkakapcsolatot ápolunk a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat tagjával, Szabó Olivér méhésszel, aki szintén saját maga vette fel A méhek értünk, mi a méhekért címet viselő négyrészes előadás-sorozatát, valamint a Kíváncsi Kata program vezetőjével, Nagy Katalinnal, aki több tucat minielőadást készített a tudományos világ érdekességeiről. Kocsis Judit, az Alzheimer Café vezetője számos hasznos és értékes előadását, szakemberekkel folytatott beszélgetését helyezte át az online térbe. Feltétlenül szeretném kiemelni az Irodalmi Szalont vezető Tamáska Jánosné tanárnő kedves önkéntesünket, aki úgyszintén maga készíti el műsorát, családi berkekben. Azt gondolom, a virtuális működés olyan közös siker, a partnerek részéről olyanfajta hozzáállás a Hegyvidéki Kulturális Szalon életéhez, ami továbbműködteti a közösségeket. Egy online program, ha nem is pótolhatja a személyes jelenlétet, baráti, családias légkört teremt, ami nemcsak a szalonbeli közösségi életnek, hanem az adventi időszaknak is megadja a varázsát.Folytatodik_a_virtualis_hegyvideki_szalonelet1

– Korábban részletesen szót ejtettünk az adventi programokról. Mit kínálnak az adventi időszak és újév napja között, valamint a jövő év elején?

– A virtuális adventi kalendárium programjai év végéig elérhetők a Hegyvidéki Kulturális Szalon honlapján és Facebook-oldalán. Közvetlenül az ünnepek előtt dr. Szabó János vallástörténeti sorozatának két olyan előadását juttatjuk el látogatóinkhoz, ami a karácsony történetének a születését tárgyalja. Rávilágít, hogyan és mikortól alakult ki az ünneplés hagyománya, miért éppen december huszonötödikén van karácsony. Mindkét előadás igazi gyöngyszem, virtuális ajándék. A Hangok szárnyán a Föld körül címmel Götz Nándor, a Zenélő Budapest művészeti vezetője egy különleges utazás keretében Indonéziába kalauzol minket. Ennek köszönhetően a következő esztendő elején a Topong Bang gamelánegyüttes koncertjének lehetünk részesei. Újévi hagyományokról, szokásokról, babonákról, hiedelmekről hallhatunk a Kíváncsi Kata előadás-sorozatban. Virtuálisan ellátogathatunk a Törley pezsgő készítésének helyszínére, vetített képeken a Szamos Csokoládé Múzeumba, de akár a gödöllői kastélyba is, ugyanis Nagy Katalin, a sorozat vezetője fotó-összeállításokat készített a szalon vendégeinek elmúlt években tett barangolásairól. Januárban, februárban folytatjuk a tudományos ismeretterjesztő programokat, színháztörténeti, vallástörténeti, művészettörténeti, irodalmi, úti élménybeszámolókat. Szebényi Ágnes színháztörténeti sorozatában olyan hírességekkel találkozhatunk, mint Latabár Kálmán, Domján Edit, Kálmán György. Kétrészes ismeretterjesztő előadást kínálunk Kapitánffy Krisztina előadásában Kalandozások az ősi és a modern Indiában címmel, és szintén virtuálisan megismerhetjük Egyiptom rejtett gyöngyszemeit, valamint Uganda igazi arcát. Programjainkhoz jó szórakozást, tartalmas időtöltést, ám mindenekelőtt áldott, szép ünnepeket, boldog új esztendőt és jó egészséget kívánok mindenkinek!Folytatodik_a_virtualis_hegyvideki_szalonelet2

Sz. D.

 

A Hegyvidéki Kulturális Szalon honlapja: www.kulturalisszalon.hu