Minden újban van valami még újabb

A tavaszi veszélyhelyzet, mondhatni, a főpróbája volt a jelenlegi állapotnak. Akkor is sorra bezártak a közművelődési intézmények, amelyek próbálták virtuálisan, online térben megtartani addigi hűséges vendégeiket, és most ugyanez történik. Mégsem lehet mindent a tavasszal megismert séma szerint működtetni, új lehetőségek, nem utolsósorban új elvárások is megjelentek a szabályszerű működésben. Herczeg Eszterrel arról beszélgettünk, milyen új feladatokat és lehetőségeket kínál a következő időszak az irányítása alá tartozó Jókai Klubban, Lívia Villában és Virányosi Közösségi Házban.

– Mondhatnánk, hogy várható volt, fel lehetett rá készülni, ám tudjuk, ez nem ilyen egyszerű. Mitől más a mostani veszélyhelyzet a tavaszihoz képest a kulturális intézmények életében? Hogyan lehet presztízsveszteség nélkül, a lehető legkevesebb anyagi kárral megúszni?

– Emberileg is, szakmailag is nagyon megvisel ez az egész. Nemcsak – másokhoz hasonlóan – a személyes életemre hat a pandémia miatti korlátozások sora, hanem intézményvezetőként azt is ki kell találnom, hogy a házaink hogyan tudnak úgy működni, hogy ne veszítsük el a vendégeinket – és persze a bevételeinket. Most például azt kell megoldanunk, hogy online is értékesíthessünk jegyeket. Eddig csak saját jegybevételünk volt, most interneten is szeretnénk forgalmazni jegyeket a nézőközönség nélküli koncertjeinkre. Ennek jogi és technikai feltételei is vannak, gondosan kell előkészíteni mindent. A jegyárak, persze, nem lesznek azonosak az élő koncertek belépti díjával. A vészhelyzet hozadéka az is, hogy kollégáink – munkájuk mellett – aktívan közreműködnek a Hegyvidéki Segítő Központ missziójában.Minden_ujban_van_valami_meg_ujabb1

– Mi nyújthat segítséget mindebben?

– A Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló pályázata mindenképpen! Már több ízben sikeresen pályáztunk ezen a fórumon. A Hangfoglalónak köszönhetően van egy felvételünk a Makám együttes exkluzív karanténkoncertjéről, amely szintén a támogatás révén jött létre, és mi befogadóként vállaltuk, hogy – elsőként – a honlapunkon, valamint a közösségi oldalunkon ingyenesen láthatóvá tesszük. Olyan további koncerteket is tervezünk, amiket itt, a házban veszünk fel, és online közvetítünk. Elsősorban dzsessz- és világzenei előadásokra készülhet a közönség.

– Advent mindig zsúfolt időszak a kulturális intézmények életében. Mi várható most?

– Amellett, hogy igyekszünk mindent megőrizni, újszerű a karácsonyt váró időszak is. A járványhelyzet miatt elmarad az adventi vásár, ám mi is részt vettünk az önkormányzat előtti karácsonyfa díszítésében. Ezt a Hegyvidék Televízió jóvoltából a közönség is láthatja. Az ünnepkörhöz kapcsolódóan megjelent egy adventi koszorúkészítést bemutató videó, Bárdos Yvette, aki kézműves foglalkozásokat tart nálunk, a Virányosi Közösségi Ház honlapján mutatja be a fortélyokat. Az Advent a Hegyvidéken rajzpályázatunk is az adventi vásárhoz szokott kapcsolódni, minden évben a megnyitó napjának szerves programja az eredményhirdetés. Az idén Móra Ferenc A szánkó című novellája alapján vártunk rajzokat óvodásoktól és alsós iskolásoktól. Ez lehetett illusztráció, vagy akár a novella által kiváltott hangulat érzékeltetése is. A lényeg, hogy felismerhető legyen benne advent igazi üzenete: a segítségnyújtás szándéka, az önzetlenség. A rajzokból online kiállítást tervezünk létrehozni.Minden_ujban_van_valami_meg_ujabb3

– Izgalmas kezdeményezéssel ösztönzik a gyerekek olvasási kedvét…

– Igen, nagyon érdekes kiállítást rendeztünk be a Virányosi Közösségi Házban Az év gyerekkönyvei 2020-ban címmel. A huszonöt tablóból szombatonként mutatunk be egy-egy újabbat. Főleg a szakembereknek és a gyerekirodalomban tallózni kívánó szülőknek szól a tárlat, amely akár karácsonyi ajándékötletet is adhat. A kiállítás, amelyet a Magyar Gyerekkönyv Fórummal és a Magyar Gyermekirodalmi Intézettel közösen szerveztünk, a kortárs gyerekirodalom legjobbjaiból kínál szemezgetnivalót. S ha már irodalom: ne feledkezzünk meg újszerű adventi naptárunkról sem, amely szintén az Advent a Virányoson program része!

– Mi benne az új?

– Online adventi naptárunk virtuális ablakait megnyitva egy-egy irodalmi szövegrészletet hallgathatunk meg Pető Kata és Hajduk Károly színművészek előadásában, szintén a kortárs gyerekirodalomból válogatva.

– Mi lett a „normál üzemmódban” megtervezett kiállításokkal?

– Amit csak lehet, átalakítunk online hozzáférhetőségre. Most is van egy aktuális kiállításunk, Lipovszky-Molnár Zsuzsanna keramikus pasztellrajzait a Jókai Klub honlapján lehet megtekinteni. Nagyon hatásos, szubjektív hangulatképek ezek, amelyeket derengő fények és árnyak egy templomrestaurálás során átélt játéka ihletett.Minden_ujban_van_valami_meg_ujabb2

A. I.

 

További információk: www.viranyos.hu, www.jokaiklub.com