Mintha mindennap hétvége lenne

A járványhelyzetben megnőtt a városhoz közeli szép természeti környezet értéke – állítja Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója, aki az idei, rendkívüli évben a szokásos forgalom többszörösét tapasztalta az általuk karbantartott területeken. Az intézményvezetőt egyebek mellett a látogatószám alakulásáról, a készülő látogatóközpont funkcióiról, valamint téli teendőikről kérdeztük.

– Március közepén, amikor a járvány miatt bezártak az iskolák, hétköznapokon is tömegek lepték el a Normafát. Hogyan változott azóta a környék forgalma?

– Pandémia idején az emberek nem tudnak és nem is nagyon akarnak messzire utazni, a legtöbben igyekeznek az otthonukhoz közeli, biztonságos környezetben tölteni a szabadidejüket. Ezt a Normafa látogatottsága is tükrözi. A tavaszi korlátozások kezdetén valóban nagyon sokan jöttek fel a hegyre, de miután lezártuk a felső parkolókat, és kértük az embereket, kerüljék a legforgalmasabb útvonalakat, megszűnt a tömeg. Nyáron viszont, a veszélyhelyzet elmúltával, a korábbi évek hasonló időszakához képest a két-háromszorosára nőtt a forgalom. Ősszel sem csökkent a környék népszerűsége, szinte minden nap olyan volt, mintha hétvége lenne, a hétvégi napok forgalma pedig ahhoz az időszakhoz hasonlított, mint amikor leesik az első hó.Mintha_mindennap_hetvege_lenne

– A növekvő látogatószámmal együtt a használat módja is átalakult?

– Alapvetően nem, hiszen nemcsak a sétálók, kirándulók vannak többen, hanem a sportolók is. Sokan futnak, kerékpároznak, vagy épp görkorcsolyáznak, sírollereznek a hegyen, és már a szabadtéri kondipark is reggeltől estig tele van, amióta az edzőtermek sem lehetnek nyitva.

– Ősszel egy rövid és közérthető „viselkedési kódexet” tett közzé a Normafa Park. Miért volt szükség erre?

– Az egész onnan indult, hogy a nyár végén éjszakánként számos bejelentés érkezett az önkormányzathoz a lakókat zavaró bulizaj miatt. Az ellenőrzések során kiderült, hogy fiatalok egy csoportja a Tündér-hegy kőfejtőjében tartott illegális bulikat. Miután ezeket felszámoltuk, megszűntek a lakossági panaszok, ugyanakkor szükségét éreztük, hogy széles körben bemutassuk a Normafa környékén elvárt alapvető viselkedési szabályokat. Mindenekelőtt azt, hogy ne használjunk hangosítást az erdőben, este tíz óra után pedig semmilyen zajkeltő tevékenységet ne végezzünk. Arra kérjük továbbá a látogatókat, hogy a szemetet a kukákba dobják, vagy vigyék haza, és a természet védelme érdekében csak a kijelölt sétautakon közlekedjenek. Szeretnénk azt is tudatosítani, hogy kutyát csak pórázon lehet a területre vinni. Sajnos ezt a szabályt sokan figyelmen kívül hagyják, pedig több szempontból is indokolt: nemrégiben az Anna-réten történt kutyatámadás egy póráz nélkül szabadon engedett eb miatt.

– Említette a szemetelést. Sok hulladékot hagynak a látogatók az erdőben?

– A vendégek többsége kulturált módon a kukákba dobja a hulladékot, ám az így keletkező szemétmennyiség sem kevés: átlagosan heti tizennyolc-húsz köbméternyit gyűjtünk össze a telephelyünkön. Innen jóval kevesebb szemetet kell elszállíttatnunk azóta, hogy üzembe helyeztünk egy tömörítőgépet. A gép már a befejezés előtt álló látogatóközpont épületegyüttesénél működik, ahová az ősz óta folyamatosan költöztetjük be a műhelyeinket és az irodáinkat.

– Kirándulóként mikor vehetjük birtokba a látogatóközpontot?

– Terveink szerint jövő tavasszal adjuk át a Normafa Kapuját, amennyiben addigra lecseng a mostani járványhullám. Számos hasznos funkció kap helyet a központban: lesznek mosdók, öltözők, csomagmegőrzők, információs pont, sportbolt és sportszerkölcsönző, valamint egy bisztró-cukrászda jellegű vendéglátóhely. A felújított villaépületben a környék sport- és turisztikai történelmét bemutató kiállítás nyílik, továbbá ugyanez a tér előadások, közösségi programok helyszíne lehet majd. Az új épülettömb tetején műanyag síoktatópályát, míg a pinceszinten csapadékvíz-tározót alakítottunk ki, amelyet télen a szánkó- és sípályák hópótlásához, nyáron locsoláshoz használnánk.

– Hogyan készülnek az idei tél havas napjaira?

– A legfontosabb, hogy ismét állandó elsősegélynyújtást biztosítunk. Amennyiben elegendő mennyiségű hó esik, ezen a télen is kialakítunk sífutónyomokat a megszokott helyszíneken, a Szaniszló-réten és az MHK-körön. Bár szerettük volna, ha már a mostani szezonra elkészülnek a meglévő sífutó- és szánkópálya hópótlásához szükséges fejlesztések, az engedélyezés elhúzódása miatt a munkálatok nem kezdődhettek meg. Bízom abban, hogy a sífutók és a szánkózók egy év múlva már használatba vehetik a megújított pályákat.

sz.