A tavasz a felkészülés ideje volt

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont vezetőjével, Faludi Andrással arról beszélgettünk, hogy a tavaszi bezárás mennyire segített felkészülni a mostani időszakra.

– Milyen nehézséget okozott az átállás az online kapcsolattartásra? Okozott egyáltalán?

– Alapvetően a pandémia tavaszi kezdetekor beindultak azok a folyamatok, amiket újként, tapasztalás nélkül kellett meghatározni, hogy mit kell tenni, amikor a kávézóktól kezdve a kulturális helyszínekig minden bezár. Akkor úgy gondoltuk, az online jelenlét a legegyszerűbb. A zárva tartás után, a nyári nyitás folyamán, majd az őszi újbóli bezárásokig nagy adag tapasztalat összegyűlt, megélhettük az online programozás előnyeit és hátrányait. Pró és kontra vélemények, visszajelzések összegzése után már sokkal szegmentáltabban tudunk gondolkodni ebben.A_tavasz_a_felkeszules_ideje_volt1

– Jellemzően milyen típusú rendezvényeknek kedvez az online megjelenés?

– A színházakhoz hasonlóan nálunk is azok a koncertek tudnak online-ra átállni, amelyek vállalják az extraköltségeket és technikai feltételeket. A Lóvasút költségvetése ezeket a többletkiadásokat nem teszi lehetővé. Akkora bekerülése lenne egy online program közvetítésének, ami számunkra nem kigazdálkodható, ráadásul vissza sem tudja adni azt a többletértéket, amit egy élő előadás nyújtani képes.

– Az adventi időszak mindig programok dömpingjét hozza a kulturális intézményekben. Az idén hogyan és mire jut lehetőség?

– Jelenleg négy olyan produkció felvétele zajlik, amivel megpróbáljuk biztosítani a jelenlétünket. Sokat segít ebben a tudat, hogy a közönség számít ránk.

– Mikor lehet látni, hallani ezeket?

– Két közvetítés már lement, a premiertől kezdve karácsonyig igény szerint megtekinthetők a Facebook-oldalunkon. Advent első vasárnapján Danny Bain, a Magyarországon élő amerikai mesélő Mézeskalácsember című előadását közvetítettük. Külön ízt, pluszértéket ad ennek, hogy erős amerikai akcentusával teszi nagyon szerethetővé az elmondott mesét. A következő vasárnapon a Szamárfül Projekt Holle anyó című zenés bábelőadása volt. A harmadik, azaz ezüstvasárnapon a különösen csengő nevű előadó, Nemcsaksanya zenél. Az így, egybeírt név is megelőlegezi, hogy a karácsonyi hangulatot egyedi stílusvilággal ötvözi. Aranyvasárnap pedig Csemer Boglárka Boggie zenekari kíséretű karácsonyi koncertjével várjuk a nézőket a képernyők elé.A_tavasz_a_felkeszules_ideje_volt2

– Karácsony után is még a virtuális térbe kényszerülnek…

– A tél további részében, majd tavasszal a járványügyi előírások szabják meg a lehetőségeinket. Korábban meghirdetett, de elhalasztott előadások, felolvasóestek vannak talonban, ezeket később mindenképpen szeretnénk bemutatni.

– Hogyan tartják a kapcsolatot a közönséggel?

– A legideálisabb erre a közösségi oldalainkon való kommunikáció. Ezek a felületek kifejezetten alkalmasak erre, ráadásul sokkal nagyobb közvetlenséget engednek meg, viszonylag élő, a meg-megosztott életképekkel, apró érdekességekkel, a közvetlen reagálásokkal. A lényeg, hogy vagyunk, nem szűntünk meg, és várjuk, hogy újra valós kapcsolatunk lehessen a közönségünkkel!

A. I.