Bővítés előtt a Városmajori Gimnázium

A kormány támogatásával közel ötszáz új nyílászárót kapott a Városmajori Gimnázium. Az átadóünnepségen Szebedy Tas igazgató bejelentette: az iskola bővítésének tervezését is támogatja a Miniszterelnökség.

Nagyszabású ablakcsereprogram fejeződött be a Városmajori Gimnáziumban: 464 korszerűtlen nyílászárót cserélt le a kivitelező az idén harmincéves épületben. A munkát 111 millió forinttal támogatta a Miniszterelnökség, a pénzügyi lebonyolításban a Kálmán Gyula Alapítvány közreműködött.

Szebedy Tas igazgató az átadóünnepségen elmondta, hogy az iskola kinőtte az eredetileg 480 fősre tervezett épületet, jelenleg 820 tanulója van, így a bővülés mára elengedhetetlenné vált. Ennek tervezéséhez 191 millió forint támogatást adott a Miniszterelnökség.Bovites_elott_a_Varosmajori_Gimnazium1

Mint elhangzott, Pokorni Zoltán polgármester hívta fel Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét arra, hogy gyors segítségre szorul a gimnázium. A tárcavezető szerint a mai demográfiai viszonyok között a „kellemes gondok” közé tartozik, hogy egy iskolát bővíteni kell. Kiemelte, a kormány mindent megtesz a szükséges források biztosítása érdekében, egyúttal reményét fejezte ki, hogy hamarosan az infrastruktúra is felzárkózik a Városmajori Gimnáziumban zajló oktatás magas színvonalához.

A bővítés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Tóth Péter építész arról beszélt, hogy a jelenlegi épületegyüttes lapos tetős részeire történő emeletráépítésekkel lehetne többlettereket biztosítani az iskolának. A koncepció szerint hat-hat újabb tantermet és nyelvi labort, plusz öltözőket, mosdókat, valamint további kisebb tanári szobákat, szertárokat lehetne ily módon kialakítani. Az újabb terek kiszolgálására új lépcsőház és az akadálymentesítés érdekében lift épülne.Bovites_elott_a_Varosmajori_Gimnazium2

Az építész kitért rá, hogy a bővítés során extenzív zöldtetőket alakítanának ki, a meglévő tornacsarnok felett pedig pihenőteraszt hoznának létre, zöld felületekkel. Az építkezés alkalmat adhat arra is – tette hozzá –, hogy a meglévő épületrészeket, azok elavult gépészeti rendszereit a mai kor igényei szerint korszerűsítsék.

sz.