Kozszolgalati_fecskehaz_epul

Közszolgálati fecskeház épül

Másfél milliárd forintos kormányzati támogatással közszolgálati apartmanházat hoz létre a Hegyvidéki Önkormányzat az Alkotás utca 21. szám alatti épületében – egyebek mellett erről is döntött a képviselő-testület az idei első ülésén.

„A kerületi óvodákban, bölcsődékben, gondozási központokban, de még a rendőrségnél is komoly munkaerő-problémát okoz, hogy a közalkalmazottak, köztisztviselők számára szinte megfizethetetlenek az elszabadult budapesti albérletárak. Ezért gondoljuk úgy, hogy ezen a területen lépnie kell az önkormányzatnak” – beszélt Pokorni Zoltán polgármester az Alkotás utca 21. szám alatt létesítendő új, közszolgálati apartmanház koncepciójának hátteréről a januári képviselő-testületi ülésen. Hozzátette, a fejlesztéssel egy fecskeházat hoznának létre a közszolgálati dolgozók részére, hogy néhány évre – saját otthonuk megszerzéséig, az előtakarékosság idejére – lakhatási lehetőséghez jussanak.

A polgármester elmondta, hogy saját forrás hiányában korábban más konstrukcióban, magántőke bevonásával valósították volna meg a beruházást. Ám sokkal kedvezőbb helyzet állt elő a kormány most megjelent határozatával, ami másfél milliárd forintot biztosít az önkormányzat tulajdonában lévő, leromlott állapotú épület felújítására.

Élő Norbert képviselő (DK) az apartmanház kialakításáról szóló határozati javaslat kapcsán örömét fejezte ki, hogy átgondolták az ellenzék felvetéseit, és így új, kompromisszumos megoldás született. A fejlesztési koncepció megvalósítását egyhangúlag támogatta a képviselő-testület.

A képviselők – három tartózkodó szavazat mellett – azt is jóváhagyták, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a törvényi kötelezettsége alapján megállapodást kössön a fővárosi kormányhivatallal építésügyi igazgatási feladatainak átadására. Dr. Gottfried-Tusor Gabriella jegyző elmondta, hogy 2020. március 1-jével az építésügyi igazgatással foglalkozó munkatársak, valamint ingóságok – bútorok, számítógépek – kerülnek át a kormányhivatalhoz, ingatlanátruházás azonban nem történik.

Zárt ülésen határozott a testület a MOM Sportot működtető Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. új ügyvezetőjéről: a tisztségre egyéves időtartamra Móczán Mónikát, a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. eddigi vezetőjét nevezték ki.

A testületi ülés végén Vágó István (DK) az iránt érdeklődött, miért engedélyezi az önkormányzat a Hegyvidék név használatát az ellenzéket ócsároló hegyvidek.blogstar.hu online híroldalnak. Hangot adott továbbá véleményének, miszerint a Hegyvidék lap nem számol be a helyi problémákról, például arról, hogy a Melinda úton nincs járda.

Pokorni Zoltán polgármester arról tájékoztatta Vágó Istvánt, hogy a Hegyvidék nevet önkormányzati rendelet védi, ám azt – többek között Tüttő Kata korábbi szocialista képviselő kérésére – nem terjesztették ki az online világra, így az egyes weboldalak üzemeltetőinek nem kell engedélyt kérniük a névhasználathoz. Azzal a problémával, hogy a Melinda úthoz hasonlóan sok utcában nincs, és hely hiányában jelentős részüknél feltehetőleg nem is lesz járda, a Hegyvidék lap több alkalommal foglalkozott az önkormányzat által elindított „Járjunk együtt!” programmal kapcsolatban. A program célja, hogy biztonságosabbá váljon a közlekedés a járda nélküli utcákban.

z.