Mindenki győzött a fittségi versenyen

Szó szerint zajos sikert aratott a MOM Sportban megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel” játékos sportverseny, amelyen kétszáznál is több hegyvidéki óvodás és kisiskolás mérte össze gyorsaságát, ügyességét és kitartását. A végén mindenkinek járt ajándék, a legjobb iskolák pedig külön jutalmakat kaptak, mint ahogy az említett „zajt” okozó, a lelátókat zsúfolásig megtöltő szurkolótáborok lelkesedését is díjazták a szervezők.

Ismét látványosra és legalább annyira izgalmasra sikeredett az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel” verseny. A MOM Sport nagycsarnokában hat általános iskolai és – az eddigi legtöbb – tizenhárom óvodáscsapat tagjai teljesítették az életkoruknak megfelelő ügyességi sportfeladatokat.

Elsőként az I. és II. korcsoportos kisdiákok vették birtokba a küzdőteret, ahová nemcsak a testet, hanem néha a szellemet is megtornáztató ötletes pályákat terveztek a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. munkatársai. A jó eredményhez az összes sorversenyen elengedhetetlen volt a koncentráció, a gyorsaság és a csapatmunka, ugyanakkor figyeltek arra, hogy a kevésbé sportos gyerekek se maradjanak sikerélmény nélkül. Nekik nem is okozott gondot egyik akadály sem, nem úgy a felnőtteknek – minden csapatban lehettek szülők –, akik egy-egy pályán, bizony, alaposan megizzadtak.Mindeki_gyozott_a_fittsegi_versenyen1

Nem véletlenül emelte ki Móczán Mónika, hogy a program lényege a kihívás, a résztvevők számára előre átadott feladatok napokon át tartó gyakorlása közbeni közös boldog pillanatok megélése. A házigazda Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy az idei versenyen minden eddiginél nagyobb szerepet kapott a kitartás és a csapattagok együttműködése. Éppen ezért valamennyi feladat elvégzéséhez legalább két versenyző összedolgozása szükségeltetett. Sőt, az utolsó körben egyszerre szerepelt valamennyi résztvevő, hogy kirakja a verseny nevét viselő hatalmas puzzle-t.

Nem csak a pályán folyt azonban a vetélkedés, hiszen a tavalyi kedvező tapasztalatok után ezúttal is 50 ezer forint értékű sportszerutalványt ajánlottak fel a szervezők a legjobb szurkolótábort maga mellett tudó iskolának és óvodának. A győztesről a kreativitás és a műszerrel mért hangerő alapján döntöttek.

Így aztán a pályán és a lelátón egyszerre zajlott nemes küzdelem, olyan hangulatot teremtve, ami lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek játékos formában tanuljanak, fejlődjenek. „Pontosan ez az a küldetés, amiért 2009-ben életre hívtuk a rendezvényt” – tette hozzá a sportvezető.Mindeki_gyozott_a_fittsegi_versenyen2

S hogy mit gondolnak erről a gyerekek? Marci kijelentette, hogy egyáltalán nem fáradt el, még egyszer ennyit simán kibírt volna. Sokat készült a versenyre, egy nagy dudát is hozott, amellyel a szülei még hangosabban tudták buzdítani a csapatát. Egyetértett vele Blanka, aki elárulta, azért ment neki olyan jól a versenyzés, mert reggelente rendszeresen gyakoroltak. Johanna megköszönte a nézők szurkolását, és büszkén hozzátette, hogy ELTE-sként az előző év után másodszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Az iskolák között ugyanis ismét, vagy úgy helyesebb, hogy sokadszor, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola végzett az élen. Az elmúlt években a csapatot számos alkalommal győzelemre vezető Szántó Szilárd elmondta, ezúttal kolléganője készítette fel a gyerekeket. „A siker titka a sok gyakorlás, így lehet rájönni az apró fineszekre, amik néhány másodperces előnyt jelenthetnek. Ezekre a pillanatokra most különösen szükségünk volt, mert az influenzajárvány alaposan megtépázott minket” – foglalta össze tapasztalatait az iskola vezető testnevelője.Mindeki_gyozott_a_fittsegi_versenyen33

„Az önkormányzat számára az egyik önként vállalt, ám kiemelt feladat a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A sportolást nem lehet elég korán kezdeni, a legjobb, ha a gyerekek már egészen kis korban megszeretik a mindennapos mozgást, mert így felnőttként természetes igényükké válik. Ehhez pedig a »Fitt leszel, ha itt leszel« is bizonyosan hozzájárul” – hívta fel a figyelmet Fonti Krisztina alpolgármester.

A Hegyvidéki Szabadidősport Központ Nonprofit Kft. számos más módon is népszerűsíti a sportolást. Az „Előzd meg a fogaskerekűt!” viadalon, vagy épp a „Fuss a csúcsra!” lépcsőfutóversenyen a család valamennyi tagja bátran elindulhat. A szépkorúak külön sportprogramokon vehetnek részt. A rendezvényekre hivatalosak a XII. kerületi iskolák is, függetlenül attól, hogy már nem tartoznak az önkormányzati fenntartású intézmények közé – sorolta Fonti Krisztina, arról is szót ejtve, hogy a diáksportsorozaton rendre több száz hegyvidéki tanuló áll rajthoz.Mindeki_gyozott_a_fittsegi_versenyen4

Az idei „Fitt leszel, ha itt leszel” versenyen az ELTE mögött a Zugligeti Általános Iskola lett a második, míg a Pannonia Sacra a harmadik. Az első három az összes résztvevőnek járó meglepetéscsomag mellett érmet és oklevelet is átvehetett Fonti Krisztinától, Móczán Mónikától, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodáját vezető Csepreginé Volosinovszki Máriától, valamint a tankerület irányítójától, Hajnissné Anda Évától. Szintén az ELTE-é lett a legjobb szurkolói csapat és a kitüntető címmel járó sportszerajándék.

Az óvodásoknál nem volt eredményhirdetés, a legkisebbek kivétel nélkül bajnoknak érezhették magukat, mindnyájan meg is kapták a jól megérdemelt aranyérmet, emléklapot és csokit. Szurkolóinak köszönhetően a Táltos Csikó Tagóvoda vihette haza a felajánlott sportszereket.

sm.