Ovodakostolgato_a_csaladoknak

Óvodakóstolgató a hegyvidéki családoknak

Melyik óvodába és hogyan lehet jelentkezni, mikor kötelező a beiratkozás, milyen feltételei vannak a felvételnek? Ezekre a sokakat érintő és érdeklő kérdésekre is válaszokat kaphattak azok a szülők, akik jelen voltak a Hegyvidéki Önkormányzat hagyományos Óvodakóstolgató című rendezvényén a Jókai Klubban.

Az óvoda a gyerekek komplex képességfejlesztésének és szocializációjának helye. Ezt a közeget még a legszeretőbb családok sem tudják biztosítani, hiszen a kortársakhoz való kapcsolódás, a felnőttek elfogadása valójában itt történik meg. Amikor a „kis hercegnők és hercegek” belépnek az óvodába, új világ nyílik meg előttük.
Azért, hogy könnyen vegyék az akadályt, el kell jutniuk a kommunikáció, a beszédfejlődés bizonyos fokáig. Egy háromévestől elvárható, hogy el tudja mondani, miben szenved hiányt, minek örül, milyen problémái vannak, és a válaszokat, a felé irányuló kérdéseket is befogadja. Ha erre nem képes, szakemberek tudnak segíteni rajta.
Minderről Szőllősiné dr. Vári Zsuzsa, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének nyugállományú vezetője beszélt a Hegyvidéki Önkormányzat által idén is megszervezett Óvodakóstolgatón. Mint elmondta, lényeges a szociális érettség: a környezet ismerete, a képesség a társakkal és a felnőttekkel történő együttműködésre, valamint a játékra. Legyenek benne a gyermek „szótárában” az igen, nem, köszönöm, bocsánat kifejezések.
Nehéz az elválás a korábbi életétől, de bele kell tudni helyeznie magát az új környezetébe, elfogadni az anya hiányát, ami a szülő számára sem egyszerű. Ilyenkor jó szolgálatot tesz egy tárgy, valamilyen plüssfigura, kis takaró, amit magával vihet az óvodába. Fontos az önállóság, az, hogy egy gyerek mennyire tud saját maga öltözködni, étkezni. Elengedhetetlen, hogy egy hároméves legalább már nappal szobatiszta legyen.Ovodakostolgato_a_hegyvideki_csaladoknak2Szőllősiné dr. Vári Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy ügyelni kell a család és az intézmény kapcsolatára. Amennyiben a szülőknek hiányérzetük van, jelezzék az óvodának, osszák meg a napi gondokat az óvónővel, hogy ne neki kelljen kitalálnia, miért rosszkedvű a gyerek.
A 2020 szeptemberében kezdődő nevelési évre május 4–8-ig lehet beadni a jelentkezést. Kötelező a beíratása azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket – sorolta a praktikus tudnivalókat Csepreginé Volosinovszki Mária, a hegyvidéki polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője. Bizonyos esetekben egy évig még otthon maradhat a gyerek, az erre vonatkozó kérelmet a kormányhivatal hatósági osztályán lehet beadni. A kérelemminta az önkormányzat honlapján is megtalálható.
Körzetes óvodába az önkormányzatnak kötelessége biztosítani az elhelyezést. Megoldható, hogy a szülők másik helyre íratják be gyermeküket, oda azonban csak akkor nyerhet felvételt, ha van szabad hely. A beiratkozáshoz – akár elektronikusan, akár személyesen kezdeményezik – szükség van a gyermek személyazonosítójára, a lakcímigazolásra, az anyakönyvi kivonatra, a tajkártyára és a szülők okmányaira.
Az év közbeni beiratkozást az oktatási és közművelődési irodán keresztül lehet intézni. Ez jellemzően a szeptember 1-je után születetteket érinti, a gyakorlatban egy 2-án született gyereket már néhány napon belül fogadni tud az óvoda. Fontos, hogy mindenki regisztráljon az önkormányzat e-ügyintézési rendszerében, mert az óvodai étkezést csak azon keresztül lehet megrendelni.
Fonti Krisztina alpolgármester is mindenkit arra biztatott, hogy a kényelmes és gyors elektronikus beiratkozást válassza. Elmondta, hogy az utóbbi években 538 férőhelyet hozott létre az önkormányzat, ezzel a jelenlegi kapacitás 1736. Van tehát elegendő hely, de csak akkor, ha ezeket a XII. kerületi gyerekek között osztják el. Ezért ellenőrzik az életvitelszerű itt lakást, amiről ma már jogszabály is rendelkezik. Ennek lényege röviden, hogy a gyereknek és valamelyik szülőnek ténylegesen abban a kerületi ingatlanban kell élnie, amelyik a lakcímkártyájukon szerepel. Három hónapnál régebbi kerületi lakcímkártyára van szükség.
„A hegyvidéki közösség érdekében tegyünk arról közösen, hogy a kerületi óvodákba kerületi gyerekek járjanak!” – nyomatékosította az alpolgármester, aki azt javasolta, hogy a családok nézzenek meg több óvodát a beiratkozás előtt.
Gyurkovics László, a hegyvidéki polgármesteri hivatal anyagkönyvi és ügyfélszolgálati irodájának vezetője arról beszélt az Óvodakóstolgatón, hogy 2016 májusától elérhető az elektronikus óvodai jelentkezés. Az első évben hárman éltek ezzel a lehetőséggel, ma már 50 százalék az arány. Csupán egyszer kell bemenni az ügyfélszolgálatra, és megnyitni a saját Hegyvidék-fiókot, amely a már meglévő Ügyfélkapun keresztül is elérhető. A regisztrációt soron kívül intézik az ügyintézők.Ovodakostolgato_a_hegyvideki_csaladoknak3Május 4-én 0 órakor nyílik meg az óvodai beiratkozási rendszer, és nem számít a jelentkezési sorrend, tehát felesleges kora reggel bemenni az óvodákba. Online jelentkezés előtt a szülők fényképezzék le, vagy szkenneljék a szükséges okiratokat. A program jelzi a hibákat, hiányosságokat – amennyiben valamilyen dokumentum éppen nem áll rendelkezésre, piszkozatban el lehet menteni az addigiakat, és később folytatni a jelentkezést. Parkolási övezetben az ottani óvodába járó gyerekek szülei meghatározott idejű ingyenes várakozási engedélyt igényelhetnek, ami szintén online intézhető.
Végezetül elhangzott, hogy érdemes regisztrálni azoknak is, akiknek a gyermeke augusztus 31-ét követően tölti be a harmadik életévét. Nagy segítség ez az önkormányzat számára, mivel így könnyebben lehet tervezni a következő hónapokban várható jelentkezőkkel.

sm.