Te ki vagy, és mit teszel a rák ellen?

A címbeli kérdést tette fel mindnyájunknak a Magyar Rákellenes Liga a rákellenes világnap alkalmából meghirdetett kampányában, rámutatva arra, hogy mindenki tehet valamit a daganatos megbetegedések ellen saját maga, családja és szerettei érdekében. A szervezet önkéntesei a február 4-i világnapon beszélgetéssel, tanácsadással várták az érdeklődőket a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

„Szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy a rákmegelőzés terén nemcsak az államnak, az intézményeknek és a civil szervezeteknek, hanem az egyéneknek is van tennivalójuk” – mondta el lapunknak Rozványi Balázs, az országos szervezet elnöke. Kiemelte, hogy az életmódunk nagymértékben befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát: a tüdőrákért például – ami a férfiak esetében az első, nőknél pedig a második leggyakoribb daganattípus – 90%-ban a dohányzás tehető felelőssé.

Az elnök a szűréseken való részvétel fontosságáról is beszélt, a daganatos betegségek többsége ugyanis jól gyógyítható, ha időben, korai szakaszukban fedezik fel. A statisztikák, sajnos, azt mutatják, hogy az állam által ingyenesen biztosított emlő- és méhnyakszűréseken alig jelennek meg a nők. A vastagbélszűréseken ugyancsak alacsony a részvétel, ám még aki mintát is küld laborvizsgálatra, és úgynevezett „nem negatív” eredményt kap, megdöbbentő módon nem mindig megy el a pontos diagnózishoz szükséges kórházi vizsgálatra.Te_ki_vagy_es_mit_teszel_a_rak_ellen

A Magyar Rákellenes Liga 1990 óta vesz részt a rák elleni küzdelemben. Legfontosabb feladatai közé tartozik az egészségnevelés, a figyelemfelhívás a korai felismerés és önvizsgálat jelentőségére, emellett szűréseket szervez és népszerűsít a lakosság körében. A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatja, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segíti elő.

Az országban harmincnyolc alapszervezettel, köztük a hegyvidéki csoporttal működő liga központja a XII. kerületben, a Ráth György utca 6. szám található. Egyik fő programhelyszíne az Országos Onkológiai Intézet, ahol rendszeresen tart klubokat, előadásokat, koncerteket. A Greguss utca 2. szám alatt RákÁSZ néven általános segítőszolgálatot működtet, amelynek célja az egészségtudatos magatartás megismertetése és népszerűsítése minden korosztályban, változatos programokkal, rendezvényekkel, ingyenes szórólapokkal és kiadványokkal.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon a nem csak férfiaknak ajánlott Férfiklubnak ad otthont, amelynek legközelebbi, február 25-i összejövetelén Pongrácz Adrienn, az onkológiai intézet vezető dietetikusa ad táplálkozási tanácsokat. A szalonban időnként szűrővizsgálatokat is szervez a liga, tavasszal bőrgyógyászati szűrésre várja majd a látogatókat.

d.