Állt a bál a Svábhegyen

Saját készítésű finomságokkal megrakott kosarakkal, ételekkel és italokkal érkeztek a sváb batyus bál vendégei a Jókai Klubba. A hagyományos télbúcsúztató mulatságon kiderült, milyen az igazi farsangi fánk.

„Kinek mi a gyomra vágya, sült, sütemény, netán saláta, tegye be a kosarába, hozza el a batyus bálba, s ottan másnak is kínálja!” – így hangzott a meghívó a sváb farsangra, amit az idén is meghirdetett a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület, a XII. kerületi német nemzetiségi önkormányzat és a Jókai Klub. Persze, a program nemcsak az evésről, ivásról, táncról szól, sokkal inkább a közösségépítésről és a közösség megtartásáról, no meg a tradíciók ápolásáról.Allt_a_bal_a_Svabhegyen1A telt ház is mutatja, hogy ez sikerrel megvalósult a Hegyvidéken, együtt ünnepeltek gyerekek, fiatalok és felnőttek. A korosztályok találkozására hívta fel a figyelmet a bálozókat – köztük Schrotti Jánost, Budakeszi Város és Pest megye Német Önkormányzatának elnökét és a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzatot irányító Molnárné Troppert Máriát – köszöntő Fonti Krisztina alpolgármester is, aki elmondta, hogy farsang idején egymást érik a bálok. Ezek többségét ráadásul helyi kis közösségek rendezik, ezzel is őrizve a hagyományokat.
A hegyvidéki Tamási Áron iskola diákjai a talpalávalóról gondoskodó Zwickl Polka Party kíséretével bánáti és Buda környéki lépésekből álló táncokat mutattak be, majd az iskola kórusa harmonikakísérettel előadott dalokkal járult hozzá a vidám hangulathoz. Mint a bálon elhangzott, a Tamásiban a gyerekek nem csupán a nyelvet, hanem a német folklórt is tantervi keretek között tanulják, ebbe pedig a zene és a tánc ismerete is beletartozik.Allt_a_bal_a_Svabhegyen2Őket a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport követte, míg a farsangi varázslatról Rolando bűvész gondoskodott. Nagy sikert aratott az ilyenkor szokásos kvíz, a kérdéseket az ünnepkörhöz igazították a szervezők.
Ha pedig sváb batyus bál, nem maradhatott el a fánksütőverseny sem! Az otthon készített édességeket, a zimetkrapfent, a bécsi fánkot, a csörögefánkot és a lekvárokat szakértő zsűri értékelte az éjszakáig tartó mulatság fénypontjaként. Allt_a_bal_a_Svabhegyen3

M.