A cél a nulla

A közlekedési ismeretek elmélyítését segíti a Közlekedő kisokos című munkafüzet, amelyből országosan 300 ezer példányt kaptak tavaly a 4., 5. és 6. osztályosok. A kiadvány és az ahhoz kapcsolódó gyakorlófeladatok most már online is elérhetők az iskolai KRÉTA-rendszerben, ahol április 16–30. között egy tudáspróbán mérethetik meg magukat a diákok – erről adtak hírt a szervezők a Zugligeti Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz, a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos baleseti statisztikákkal támasztotta alá, miért van szükség az iskoláskorúakat megszólító közlekedésbiztonsági programra. Magyarországon 2018-ban egymillió lakosra vetítve 64 halálos közlekedési baleset jutott, az európai uniós átlag 49, a legjobban szereplő országokban pedig 30. Ha legalább az uniós átlagot tudnánk hozni, az 150 ember életének a megmentését jelentené évente.

„A közlekedési balesetek egyetlen elfogadható száma a nulla, ezért fontos a tudatos nevelés” – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, aki a gyerekeknek és fiataloknak szóló eddigi programok közül a Biztonságos óvodát, a Kétkerekű sulit és a Mobilsulit említette jó példaként.A_cel_a_nulla

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke arról beszélt, hogy minél korábban el kell kezdeni a közlekedési ismeretek oktatását. A Közlekedő kisokos munkafüzet és a kapcsolódó tudáspróba is ezt a célt szolgálja, amely túl azon, hogy hasznos tudásanyagot nyújt, sikerélményt is ad az iskolásoknak.

A tudáspróba részleteiről Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia program felelőse elmondta, több mint kétszáz kérdést fogalmaztak meg az ismeretek felmérésére, ezek közül összesen húszpontnyi kérdést kell majd megválaszolniuk a diákoknak. A kérdések egyharmada a gyalogos, kétharmada pedig a kerékpáros közlekedés szabályaira vonatkozik.

A sikeresen, legalább 80 százalékosan szereplő fiatalok névre szóló tanúsítványt kapnak, a legeredményesebb iskolák között pedig ajándékcsomagokat sorsolnak ki a szervezők. Amennyiben valaki nem éri el a 80 százalékos eredményt, újból gyakorolhatja a feladatokat, május 18–29-ig pedig ismét kitöltheti a tesztet. A tananyagot az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Közlekedéstudományi Intézet, a BringaAkadémia és a Magyar Kerékpárosklub állította össze széles körű szakmai együttműködés keretében.

sz.