Görgei-emléktábla a Városmajorban

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika helyén korábban a Remetéhez címzett vendéglő állt, ahonnan 1849 májusában néhány napig Görgei Artúr fővezér irányította a budai vár ostromát. Erre emlékeztet az a Hegyvidéki Önkormányzat által újraállított tábla, amit közösen leplezett le Pokorni Zoltán polgármester és dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az avatóünnepségen dr. Hermann Róbert történész, a Hegyvidék díszpolgára elmondta, hogy az eredeti emléktáblát 1927-ben állították Aggházy Kamil, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum alapítója kezdeményezésére. A tábla nagy valószínűséggel a második világháború idején, Budapest ostroma alatt tűnt el, és nem pótolták, ugyanis 1945, de főleg 1948 után Görgei Artúr nem tartozott a rendszer kedvencei közé. Ismét felmelegítették vele kapcsolatban az „áruló” mítoszát, azt a legendát, aminek semmi alapja nem volt.Gorgei_emlektabla_a_Varosmajorban

A Remetéhez címzett vendéglőben – amely 1911-ig állt a Városmajor utcában – 1849. május 4-én, a vár ostromának kezdetén alakította ki főhadiszállását Görgei Artúr. A történész felidézte, hogy a honvédsereg fővezére egy megadásra felszólító levelet juttatott el innen Heinrich Hentzi várparancsnoknak, aki azonban nem kért a kegyelemből, és lövetni kezdte a főhadiszállást. Ennek hollétét az az Adalbert Stefan nevű hadnagy fedhette fel, akit hadifogolyként küldtek a várba a fővezér levelével.

Görgeiék május 6-án úgy döntöttek, nem kísértik tovább a sorsot, az ágyútűz miatt inkább átköltöztek a zugligeti Laszlovszky-majorba. Onnan viszont nem lehetett látni a várat, ezért néhány nappal később továbbálltak, az istenhegyi Óra-villából követték végig az eseményeket.

Hermann Róbert emlékeztetett rá, hogy a budai vár visszavétele volt 1848–49 legrövidebb várostroma, május 21-ig, mindössze tizenhét napig tartott. Komoly befolyást gyakorolt azonban a későbbi hadműveletekre, osztrák oldalon nagy veszteségként élték meg a honvédek gyors sikerét. Az eredmény történelmi jelentőségű, hiszen 1541 óta először és utoljára sikerült a magyar csapatoknak saját erejükből visszavenni az ország fővárosát az ellenségtől.

z.