Ismét győzött a SYNUS

A szinkronúszás egyik kiemelkedő hazai seregszemléje a SYNUS Kupa, amelynek ötödször adott otthont a MOM Sport uszodája. A sportág ünnepén közel négyszázan álltak rajthoz, és az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a házigazda SYNUS SC bizonyult a legeredményesebb egyesületnek.

Magyarországon egyedülálló a SYNUS Kupa, ugyanis a többi versenytől eltérően itt nincsenek zenés kűrök, ehelyett a technikai elemek, a kötelező gyakorlatok bemutatására helyezik a hangsúlyt az indulók. Bár ez kevésbé látványos része a szinkronúszásnak, viszont összetettben a pontok felét így lehet begyűjteni – magyarázta a kupát megálmodó dr. Szőke Zsuzsa, aki a MOM Sportban otthonra találó SYNUS SC-t vezeti. Mint elmondta, huszonegy éve szervezi a versenyt, a Hegyvidéken ez a mostani volt az ötödik alkalom.
A huszonkét hazai egyesületből ezúttal tizenöt érkezett, a mezőnyt a marosvásárhelyi MS Torpi színesítette. Az erdélyieknek a minőségi ellenfelek mellett az is fontos volt, hogy a nemzetközi versenyeknek megfelelő pontozással találkozhattak. Így minden szempontból érvényes eredményeket kaptak, ami sokat segít a szinkronúszók pillanatnyi formájának feltérképezésében.Ismet_gyozott_a_SYNUSAz edzőknek pedig volt dolga bőven, hiszen a 2013-as születésűektől egészen a juniorkorosztály végéig, azaz a tizennyolc évesekig, közel négyszázan mérették meg magukat. Köztük több mint százötven FINA-szintű versenyző, ami egy technikai versenyen igencsak nagy szó. Aki nem volt beteg, rajthoz állt az utánpótlás-válogatottból, őket a szövetségi kapitány, Faraga Szilvia kísérte el a MOM Sportba.
Újdonsággal is szolgált az idei SYNUS Kupa, lehetőséget adott ugyanis az alap- vagy emelt szintű csillagminősítés teljesítésére. Ennek része egy gyakorlatsor, amit nem bírók, hanem observerek követtek nyomon: kiemelt szinkronúszóedzők igazolták, hogy a gyerekek megfeleltek a követelményeknek.
„A haladóknak erőfelmérő, a kicsiknek inkább óriási élmény, egyben tapasztalatszerzés a SYNUS Kupa, ráadásul sikerbarát, a szokásosnál jóval több kategóriában és korosztályban hirdettünk eredményt. A szinkronúszást valaki hatévesen kezdi, mások kétszer ennyi idősen. Őket egy adott pillanatban nagyon nehéz összehasonlítani, még akkor is, ha a legtöbb versenyen pontosan ez történik. Mi ebben változtattunk” – mondta dr. Szőke Zsuzsa, hozzátéve, hogy az edzők döntötték el, milyen kategóriában indítják tanítványaikat.
Ennek megfelelően tizennyolc aranyérmet osztottak ki a szervezők, az egyéni eredmények alapján számított pontokat pedig egyesületenként összeadták. A legtöbbet, immáron sokadszorra, a SYNUS SC gyűjtötte, a hegyvidéki csapatot az Aquatic SE és a GYVSE követte a sorban.
A verseny szervezője röviden a sportág előnyeiről is beszélt. A szinkronúszás koncentrációra, fegyelemre nevel, javítja a szellemi teljesítőképességet. Mozgás nélkül az iskolában sem lehet megfelelően teljesíteni, a szinkronúszás pedig rendkívül komplex mozgásforma. Mint minden sportág, ez is nagyszerű közösségépítő, életre szóló barátságok köttetnek az uszodában.
Mindemellett ott vannak a példaképek, akik motiválják a gyerekeket. Ilyen sportoló a SYNUS SC-ben versenyző Búcsú Ákos, az első magyar férfiválogatott szinkronúszó, aki a remények szerint elindulhat az idei junior-Eb-n és -vb-n. Annyi bizonyos, hogy bírja a szövetség elnökségének támogatását. A versenyeken a BVSC sportolóival, Duglovics Liliánával és Szórát Lénával párban szerepelne. Az egyesület nagy álma, hogy a világbajnoki ezüst- és bronzérmes, masters kategóriában 2010-ben szólóban a budapesti Eb döntőjébe jutó, szintén SYNUS-os Radványi Dórával a májusi LEN Európa-bajnokságon együtt képviseljék a Hegyvidéket és a magyar színeket.

MM.

A SYNUS SC folyamatosan várja a gyerekeket, fiatalokat. Az edzéslehetőségekről, tanfolyamokról személyesen a MOM Sport Uszoda recepcióján, vagy a +36-30/953-7197, +36-30/397-5650 telefonszámokon és a synus.szinkron@gmail.com e-mail-címen lehet érdeklődni.