Lélekmozgató testnevelésóra gyerekeknek

Rendhagyó testnevelésóra zajlott az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában a Magyar Parasport Napján. A Hegyvidék is csatlakozott ugyanis a Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének Lélekmozgató programjához.
„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni” – így szól a Magyar Paralimpiai Bizottság üzenete, amit igyekszik minél több fiatalnak, óvodásnak és iskolásnak átadni. Ezt a célt szolgálta az ELTE-gyakorlóiskola tornatermében rendezett óra is, amelyen a gyerekek elsőként a tchoukballal ismerkedhettek meg. Kunos Anita, a Tchoukball HSE elnöke elmondta, hogy ez a labdajáték Svájcból indult világhódító útjára. Nagy előnye a parasportolók számára, hogy nemcsak a testi kontaktus tilos, hanem az ellenfél játékosát sem szabad szándékosan zavarni. Ráadásul a tchoukball kiválóan alkalmazható a betegségek, műtétek utáni lábadozás felgyorsítására. Ezért is vannak hetente edzések az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben.Lelekmozgato_testnevelesora_gyerekeknek1Javítja a gyógyulás minőségét, és állandó sikerélményt biztosít, ami nagyon fontos a lelki felépüléshez – emelte ki az elnök, aki a játék nagy erényének tartja, hogy gyerekek, felnőttek, mozgásukban korlátozottak is könnyen elsajátíthatják. Különösen értékessé teszi, hogy az épek és a fogyatékkal élők egyszerre játszhatják. Ezt mutatták meg a pályán a magyar ifjúsági válogatott tagjai, akik néhány alapmozdulatot is megtanítottak a résztvevőknek.
Ezután Ekler Luca világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó atléta a paraatlétikai játékokat mutatta be, majd érzékenyítő sorverseny következett. Végül Pálfai Károly Lecsó című kisfilmjét nézték meg a gyerekek, amely egy kerekesszékbe kényszerülő fiatal sportolóról szól.Lelekmozgato_testnevelesora_gyerekeknek2Sikeresnek értékelte a rendezvényt a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft.-t irányító Móczán Mónika, aki elmondta, hamarosan a városmajori sportközpontban péntek délutánonként megtartott Hegyvidéki Sportmix programjában is szerepel majd a tchoukball. Az ingyenesen látogatható sportdélutánon a kisdiákok olyan sportágakat, mozgásformákat próbálhatnak ki, amikre tanórai keretek közt nincs lehetőségük.

mm.