A megfelelő kérdések keresése

A Hegyvidék Galéria az idén első alkalommal csatlakozott a Budapest FotóFesztivál programsorozathoz. Ennek részeként nyílt meg Csizik Balázs és Szabó Kristóf – KristofLab képzőművészek Concrete Questions/Konkrét kérdések című kiállítása. Mindkét művész szemléletének alapját a szociális érzékenység és a kérdésfelvetés képezi, amit közös tárlatuk címe is jelez. Témáikban szintén vannak közös pontok, mint például az elidegenedés, az ökológiai problémák.
Csizik Balázs fotóalapú munkáit az absztrakt fotográfia képisége, a modern építészet formavilága és a konstruktív festészeti hagyományok jellemzik. Fő munkamódszere az absztrakt formai redukció, az alapszínekkel és -síkidomokkal való tér- és kompozícióalkotás. Urban Relations sorozatában az épített környezet és a természet közötti viszonyokat vizsgálja, fontos elem a dekonstrukció és a formák torzulása. A művekben érzékelhető az ember által létrehozott mesterséges világ és a természet találkozásában létrejövő feszültség. Egy másik projektjében a tengeri hulladék problematikáját dolgozta fel úgy, hogy szemétből rakott ki – önmagukban letisztult és esztétikus – szuprematista, valamint konstruktivista kompozíciókat.A_megfelelo_kerdesek_keresese1Szabó Kristóf képzőművészt, médiaművészt jelenleg a festészet és az újmédia-művészet kapcsolata foglalkoztatja. Képalkotási módszere analitikus megfigyelésből indul ki; munkái alapját fotói, videói jelentik, amelyeket gyakran sajátosan utópisztikus koncepcióval transzformál, digitális képhiba, tükröződés, fény- és hangeffektusok alkalmazásával. Kettejük közös kiállításán a képzőművészet és az építészet közötti átjárás lehetőségeiről kapunk képet.
Csóka Attila Róbert építész, a Paradigma Ariadné társalapítója szakmai megnyitójában megjegyezte, hogy ha a látogató a szükséges nyitottsággal, figyelemmel és türelemmel közelít, egyértelművé válik, hogy a tárlat címének a jelentésen túl is van üzenete. Ez pedig egyben állásfoglalás mind a művészek, mind a kurátor – Szilágyi Róza Tekla – részéről, és arra utal, hogy a teljes megismeréshez részletek elemzésén keresztül, tézisek és kinyilatkoztatások helyett precíz kérdések megfogalmazásával kívánnak eljutni.A_megfelelo_kerdesek_keresese2A két alkotó nézőpontja a kiállításon belül jelentősen eltér. Munkájuk dialógusa mégis rendkívül jól követhető: a párbeszédben mindkét fél kérdező. Amíg egyik inkább térben izolál, és a pillanat kimerevítésével lehetőséget ad egy megismételhetetlen, tökéletes, véletlen állapot megfigyelésére, addig a másik inkább összevegyít, és tereket ütköztet, az idő párhuzamosságát tárja elénk. Amíg az egyik a műtermi fotós precizitásával komponál formákkal és fénnyel, addig a másik a sötétkamrában a laboráns gazdag eszköztárával játszik, levetítéssel készíti térmozaikjait és időkollázsait. „Ez a megközelítés szándéka ellenére szembehelyezkedik a mai trendekkel. Éppen emiatt értékes és érdekes számomra” – ajánlotta a kiállítást a látogatók figyelmébe Csóka Attila Róbert.

Sz. D

 

Március 5. 18.00: a két művész tárlatvezetése. Március 12. 19.00: a kiállítást záró program, zenei performansz a Hoygadayax – experimental noise közreműködésével. Cím: Hegyvidék Galéria (XII., Királyhágó tér 10.).