Nyitott szív, nyitott ajtó

Mostantól nem csak anyagilag segíti a rászoruló XII. kerületi egyetemista, főiskolás diákokat a Hegyvidéki Önkormányzat. Megállapodás született ugyanis a Soroptimist International (SI) Budapest Corvinus Clubbal egy mentorprogramról, amely személyre szabott támogatást kínál a fiataloknak.

A hegyvidéki soroptimisták az élet legkülönbözőbb területein tudják előremozdítani a hozzájuk forduló diákok életét – hangzott el a Hegyvidéki Kulturális Szalonban februárban rendezett találkozón, amelyen a Hegyvidéki Önkormányzat és a Soroptimist International (SI) Budapest Corvinus Club képviselői mutatták be a XII. kerületi fiatalok mentorálását célul kitűző kezdeményezésüket. Ószabó Orsolya programigazgató arról beszélt, hogy a klub szeretné hozzásegíteni a diákokat álmaik megvalósításához, ehhez keresi a támogató környezetet, amit az önkormányzatnak köszönhetően meg is talált.
Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy az első Orbán-kormány oktatási minisztereként személyesen vett részt a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat elindításában. Kezdetben a minisztérium, valamint a megyei és a települési önkormányzatok adták össze a szükséges anyagi forrást. Azóta ez némileg változott, a megyei önkormányzatok kivonultak a finanszírozásból, az oktatási minisztérium helyét az EMMI vette át. Utóbbi ötezer forintos támogatást nyújt. A Hegyvidéki Önkormányzat növelte a korábbi pályázati összeget, az idén már tízezer forinttal járul hozzá a havi ösztöndíjhoz, amelyet a szociális rászorultság és a tanulmányi előmenetel alapján lehet megkapni.Nyitott_sziv_nyitott_ajto„Számunkra fontos, hogy a rosszabb körülmények között élő diákok pluszsegítséghez jussanak. Nem mindenki születik olyan családba, amelyben megvan az előrelépést megkönnyítő kapcsolati háló, vagy a pénzügyi háttér” – folytatta a polgármester. Arról is szólt, hogy tíz évvel ezelőtt tervben volt egy hallgatói hálózat kialakítása az ösztöndíjasok részvételével. Sajnos akkor nem sikerült összehozni a fiatalokat, az ösztöndíj és a hegyvidéki lakhely ehhez kevésnek bizonyult. Ezúttal viszont, a Corvinus Clubnak köszönhetően, új lendületet kaphat a közösségépítés.
„Értelmes cselekvést, összeköttetéseket, valódi távlatokat, horizontot biztosítanak. Jó esetben ezt a fiatalok a szüleiktől, rokonaiktól, tanáraiktól megkapják, ha nem, akkor külső kapcsolódási pontok kellenek. Éppen erről a gondoskodásról szól a soroptimista segítség” – foglalta össze a kezdeményezés lényegét a polgármester, majd hozzátette, hogy a XII. kerületben jelenleg tizenheten kapnak Bursa Hungarica ösztöndíjat, de az önkormányzat már akkor is elégedett lesz, ha egyvalakinek segíteni tud az újonnan indított mentorprogram.
Balogh Edina társ-programigazgató arról beszélt, hogy a Corvinus Club egy globális rendszer része, a soroptimisták 130 országban vannak jelen szervezett formában. Budapestre gróf Apponyi Albertné közvetítésével jutottak el, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal folytatják munkájukat. Alig egy éve dolgoznak a XII. kerületben, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban találtak otthonra, itt tartják a találkozóikat.
„A Bursa-ösztöndíjas gyerekeknek van egy álmuk, elindultak egy úton. Mi ehhez nyújtunk segítő kezet. A klub égisze alatt a diákok külföldi nyelvtanulásokon, utazásokon vehetnek részt, könnyebben juthatnak álláshoz. Legalább ennyire fontos, hogy belekóstolhatnak a különböző szakmák világába, elmehetnek cégekhez megismerni a belső működésüket. A lényeg, hogy mindenkor az egyéni igényeket vesszük figyelembe” – mondta Balogh Edina.
Mindezt megerősítette a programhoz 2018-ban csatlakozó Patrik, aki 2018 nyarán a holland soroptimistáknál járt. Ahogyan fogalmazott, sokat tanult a tizenkét napos úton, megismert egy másik kultúrát. Egy családnál lakott, így testközelből élhette át az ottani mindennapokat. Olyan személyes kapcsolatokra tett szert, amik hozzájárulhatnak céljai eléréséhez.
A soroptimista közösség sokszínűségét emelte ki Katalin Juhos-Lockefeer. Vannak köztük orvosok, jogászok, művészek vállalkozók. Hangsúlyt helyeznek a közvetlen élményszerzésre, a személyes kapcsolatok építésére. Jelszavuk az open heart, open door, azaz nyitott szív, nyitott ajtó – ennek szellemében cselekszenek.

mm.