Segítettek a diákok

Tanáruk javaslatára csatlakoztak a #nemluxustáska nevű kezdeményezéshez a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói. A program lényege, hogy az önkéntes felajánlók egy már nem hordott női táskát töltenek meg alapvető higiéniás termékekkel, például samponnal, tusfürdővel, szappannal.
Sirák Richárd az egyik közösségi oldalon látta meg ezt a lehetőséget, és rögtön tudta, hogy segíteni akar. „Arra gondoltam, érdemes lenne diákokat is bevonni az akcióba, ezzel erősítve a szociális érzékenységüket, az önálló és aktív döntéshozatalukat, felelősségvállalásukat. Számomra nagyon fontos az iskolán kívüli nevelés, sokat meg lehet tudni így a világról és egymásról” – mondta a pedagógus.
Már az első tapasztalatai is rendkívül pozitívak voltak, a megkeresett gyerekek mindegyike azonnal és lelkesen reagált, gördülékenyen haladt a szervezés. A gyűjtést egy tanítási nap után szervezték meg, közösen buszra ültek, és ellátogattak a legközelebbi drogériába. „Bevetés” előtt összeállítottak egy listát arról, milyen termékekre van szükség, majd megbeszélték, ki mit vásárol.
„Annyian voltunk, hogy rengeteg minden gyűlt össze, sőt voltak, akik otthonról is hoztak különböző kozmetikumokat. Végül két felajánlott táskát sikerült teljesen megpakolni, valamint maradt még egy fél szatyor, amit a leadáskor külön helyeztünk el, a szervezők pedig szétosztották a benne lévő termékeket, attól függően, hiányzott-e valamilyen fontos árucikk” – beszélt az adománygyűjtés részleteiről Sirák Richárd.
Szintén a pedagógus által említett érzékenyítést szolgálja az Arany János iskola és a gondozási központ együttműködése. Ennek volt része az év végi ajándékozás, amivel hegyvidéki időseknek okoztak örömet a gyerekek. Eredetileg a 10. c osztály egyik tanulója kereste meg a közösségi szolgálatot szervező igazgatóhelyettest, hogy karácsonykor ne egymásnak, hanem inkább valamilyen segítőszervezetnek ajándékozzanak.
„Szoros a kapcsolatunk a gondozási központtal. Tavaly részt vettünk a generációs vetélkedőn a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, amit most tavasszal megismétlünk. Innen jött az ötlet, hogy ünnepekkor is legyen közös programunk” – szólt az előzményekről Koudela Judit igazgatóhelyettes. A tizedikesek végül a Bólyai gyermekotthonba juttattak el csomagot, így aztán a 9. b osztály diákjai vették át a stafétabotot: saját készítésű zoknibábokat, origami fenyőfát, figurákat, teafilter dísztárgyakat és gyümölcsöket vittek el húsz idősnek, akikkel el is beszélgettek otthonaikban.

sm.