Osszmuveszeti_otodik_Cziffra_Gyorgy_Fesztival4

Összművészeti ötödik Cziffra György Fesztivál

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész öt évvel ezelőtt hívta életre a XII. kerületben a Cziffra György Fesztivált, a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ támogatásával. A programsorozatnak hatalmas a sikere. Balázs Jánossal beszélgettünk, akinek valóra vált az álma: példaképe, Cziffra György méltó helyére került a magyar kultúrában.

– Amikor megálmodta és elkezdte szervezni az első Cziffra György Fesztivált, gondolta volna, hogy öt évvel később ott tart majd a rendezvény, ahol jelenleg?

­­­– Amikor a feleségemmel közösen, a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával, valamint a MOM Kulturális Központtal, Hambuch Gerda igazgatóval együtt elindítottuk a szervezést, remélni sem mertük, hogy ennyire rövid idő alatt ilyen nagy sikere lesz, ekkora közszeretetnek örvend majd ez a fesztivál. Azt sem gondoltuk, hogy ilyen hamar visszahozhatjuk a köztudatba Cziffra György nevét és munkásságát. Lelkes csapat áll mögöttünk, sok támogatónk, patrónusunk van, helyszínek, szakmai partnerek. Mindez nemcsak a mostani, ötödik fesztivál sikerét vetíti előre és alapozza meg, hanem a 2021-es, jubileumi rendezvénysorozatét is, amelyet Cziffra György születésének századik évfordulója alkalmából szervezünk majd.

– A Cziffra György Fesztivál az öt év alatt átlépte a XII. kerület határait, de kilépett a zenei fesztivál kereteiből is. Sokkal inkább egy összművészeti esemény, amibe belefér a pszichológia, vagy épp a gasztronómia is.

– Mert Cziffra György személyisége és szellemi öröksége is túllép a zene határain. Ezért a nagy hazai és nemzetközi zenei előadók mellett a tudomány, a pszichológia és a vallás is jelen lesznek az ötödik fesztiválon. Úgy hiszem, a közönségnek komplex élményre van szüksége, és persze az sem árt, ha tudja, milyen nehézséggel jár egy művészkarrier, mitől lesz boldog egy élet. Én nagyon sokszor megkaptam azt a nem is biztos, hogy dicséretet, miszerint „neked könnyű, te tehetséges vagy”. Ez nem így van! Egy olimpiai bajnok százméteres úszása sem csak az a pár másodperc – elképesztően sok lemondás, odafigyelés, edzés, stáb, pszichológusok, tanárok, felkészítők állnak mögötte… Így van ez a művészeknél is. Bagdy Emőke pszichológus előadásában azt boncolgatja majd, hogy mentálisan hogyan kell és lehet feldolgozni a sikert és a kudarcot is. Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen? – ennek a lelki és logikai rejtelmeit, összefüggéseit pedig Vizy E. Szilveszter és Pál Feri atya fejtegeti. Ezek az előadások nemcsak a zenéről szólnak, hanem általános emberi dolgokról. Arról, hogy milyen mélységeket kell megélnünk ahhoz, hogy ez a földi lét ne csak sikeres, csillogó legyen, hanem tartalmas is. A gasztronómia pedig… „Senki sem válhat addig halhatatlanná, amíg nem neveznek el róla egy ételt” – mondta Sztravinszkij, akiről sajnos nem neveztek el semmit, bár ő maga a nevét gyakran SztraWHISKYnek írta, hogy az italt, amit nagyon szeretett, belekomponálja! Szamos Gabriella és a Szamos Cukrászda mindig hatalmas lendülettel és szeretettel vett részt Cziffra György emlékének ápolásában, és a feleségem ötlete nyomán megalkották a Cziffra-szeletet. A szekszárdi Takler Pincészet egy nagyon különleges Rubato Cuvée-t készített a mester emlékére. Ezeknek, bármilyen furcsa is, köze van Cziffra Györgyhöz – mégpedig a kávéházi hangulat visszaidézésében.Osszmuveszeti_otodik_Cziffra_Gyorgy_Fesztival2

– Igen, a Cziffra György Fesztiválnak az is erénye, hogy nemcsak a világhírű zongoraművészt mutatja be, hanem a bárzongoristát is, méghozzá oly módon, hogy az sem tekintendő szégyellni valónak.

– Cziffra kényszerből játszott ilyen helyeken, mégis legendák szólnak arról, micsoda esték voltak a füstös bárokban, ahol kis habos süteményt, bort, rumos kávét fogyasztottak a vendégek, miközben hallgatták őt. Ezzel is az a cél, hogy felkeltsük az érdeklődést iránta. Hiszen ha a cukrászdában, egy bortúra alkalmával, a Zeneakadémián, az utcán találkoznak a nevével, talán kíváncsiak lesznek arra, ki ez az ember, akiről elnevezték ezeket. Én azt hiszem, éppen ettől különleges valaki. Nem sok olyan, a komolyzenei életben ekkora sikereket elérő klasszikus zongoraművész van, aki bármikor tud jazzimprovizációkat, bárzenét játszani. Ezt a világot igyekszünk megmutatni a MOMkult-ban, a Báresten, Tompos Kátyával, amelyen hagyományosan a Hot Jazz Band szolgáltatja a jazz-zenét, Sárközy Lajos és cigányzenekara pedig virgonc, magyaros nótákat ad elő. Visszatérő és kitartó nézőink azt mondják, nem eltántorítja őket ez a műfaji kavalkád, hanem közelebb hozza számukra Cziffrát, a munkásságát és a zenét. Új dimenziókat nyitunk, szinte karneváli a hangulat ezen az egy héten, és mindenki megtalálja azt, amire lelkileg szüksége van.

– Köztudott, hogy Cziffra György sokat jelent az ön számára nemcsak művészként, hanem emberként is. Milyen érzés a részese lenni annak, hogy példaképe végre a méltó helyére kerül a magyar kultúrában?

– Nehéz ezt megfogalmazni… Nem is azzal foglalkozom, hogy mit tettem én, mit tettünk mi, inkább mindig a következő lépésen gondolkodunk. Ez ad erőt a folytatáshoz, mert azért van még restanciánk. Széchenyi, Kossuth országot építettek, viszont a művészek és tudósok építik azt, amiért egy országot építeni érdemes. Fontos, hogy ne csak a zongoraművész Cziffra Györgyöt ismerjék meg az emberek, hanem azt az ideológiát, mögöttes tartalmat is, amit ő képviselt. Ahhoz, hogy maradandó élményt adjunk a közönségnek, önálló érzésekre van szükség – mi ezt szeretnénk megmutatni, és ami még fontosabb, továbbadni. Például neveléssel! Ezért hirdetünk mesterkurzusokat, szervezünk versenyeket, adunk át díjakat. Komoly financiális hátteret biztosítunk a fiataljainknak ahhoz, hogy hangszereket vásároljanak, vagy további mesterkurzusokon vegyenek részt, mert itt, a Kárpát-medencében kifogyhatatlanok vagyunk a tehetségekből. Sajnos nem tud elég segítő kéz munkálkodni azon, hogy minden tehetség a helyére kerüljön, mi így próbálunk tenni ezért.Osszmuveszeti_otodik_Cziffra_Gyorgy_Fesztival3

– Mivel várják még a közönséget az ötödik Cziffra György Fesztiválon?

­– A honlapon minden részletesen elolvasható, most inkább a különlegességeket emelem ki. A gálakoncerten Vadim Repin, a világ egyik legnagyobb hegedűművésze lép fel, őt a Zeneakadémián láthatjuk majd a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében. A „Paganini plusz” koncert helyszíne szintén a Zeneakadémia lesz. Az volt az ötletem, hogy Paganini félelmetesen nehéz, virtuóz hegedűdarabjait Lendvai József, a világ egyik legelismertebb Paganini-előadója mutassa meg nekünk, én pedig eljátszom a Liszt-féle átiratot, amiről még Paganini is elismerte, hogy talán jobb, mint az övé. Ezután Oláh Kálmán jazz-zongoraművész boncolgatja kicsit, és jazzhatásokkal tűzdeli tele ezeket a híres Caprice-okat. Így válik teljessé az élmény. Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomduója a MOM Kulturális Központban lép fel majd, nagy büszkeség, hogy ezen a hungarikum hangszeren ők ilyen magas fokon játszanak. Szívből ajánlom A győztesek koncertjét is, amin a fesztivál díjazottjai, valamint a Virtuózok, továbbá a nagyobb hazai és nemzetközi versenyek győztesei lépnek fel. Igyekeztünk olyan színes programot összeállítani, amiben mindenki megtalálja majd a magának tetszőt.

Kálmán Alida

 

Az ötödik Cziffra György Fesztivál időpontja: 2020. február 16–23. Web: cziffrafesztival.hu