Újévi gálahangverseny

Időnként kiléptek a megszokott tantervi keretekből, és a könnyedebb zenei műfajok felé is elkalandoztak a Solti György Zeneiskola növendékei és tanárai, valamint a Divertimento Kamarazenekar a hagyományos újévi gálahangversenyükön. Film- és rajzfilmzenéken át a táncokig, az operarészlettől a metálzenéig sokféle vidám és ismert muzsikával szórakoztatták a közönséget a MOM Kulturális Központban.
A fellépők az idén is töretlen lelkesedéssel készültek a koncertre, a produkciókat számtalan próba, egyeztetés, szervezés előzte meg, még jobban összekovácsolva a zeneiskola hatalmas közösségét – a mintegy ezer diákot hetven elhivatott, néha már megszállottnak mondható művésztanár oktatja, neveli. A koncert létrejöttét a Közép-Budai Tankerületi Központ, a Hegyvidéki Önkormányzat, a MOMkult és az Unisono Alapítvány is támogatta.Ujevi_galahangverseny

Angyali gyermekhanggal indult a hangverseny. Howard Blake Walking in the Air című dalát Németh Barnabás énekelte a Gitárzenekar kíséretével. Egy fiatal zongorista, Vági Mihály Aurél a Somewhere over the Rainbow című örökzöldet adta elő, remek improvizációkkal. A zeneiskola legfiatalabb tanszaka, az ütősöké, három önálló produkciót mutatott be. Fergeteges előadásban hangzott el Chopin Perc keringője, majd John Scatman- és Metallica-dalok következtek.
A vonósnövendékekből álló Tücsökzenekar – 9–14 év közötti, energikus, mozgékony gyerekek – a Hegyvidék Ifjúságáért díjjal kitüntetett Kelenhegyi Eszter vezényletével Rameau-, Musette- és Tambourins-műveket szólaltatott meg. A Fuvolazenekar, a Leánykar közreműködésével és Metykó Viktória vezényletével, a mesék világát varázsolta a színpadra: az Óz a csodák csodája, az Aladdin, a Karib-tenger kalózai és a Harry Potter betétdalaiból csendültek fel dallamok.
A Vonószenekar vezetője Bolla Milán, aki a Divertimento Kamarazenekar koncertmestere is. A vonósok Händel Tűzijáték-szvitjéből mutattak be három tételt, és hallhattunk tőlük a más stílust képviselő Alan Silvestri filmzenéjéből is. A zeneiskola harmadik legfiatalabb tanszaka, a Rézfúvós Együttes a műfaji sokszínűséget képviselte a tradicionális rézfúvószenéktől napjaink modern muzsikájáig.
A műsor méltó megkoronázásaként a szimfonikussá bővített Divertimento Kamarazenekar előadásában Bizet Carmen-szvitje hangzott el. Néhány részlet megszólalt az eredeti operai verzióból is, Carmen szerepében Bárdos Hanna, valamint a szolfézs- és zongoratanárokból álló női kar közreműködésével.

szd