Az év madara az erdei fülesbagoly

A 2020-as év madara az erdei fülesbagoly – erről még tavaly döntött több ezer madárbarát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által meghirdetett internetes szavazáson. Hazánk legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb, közepes termetű bagolyfaja Ázsiában, Északnyugat-Afrikában, Észak-Amerikában és Európában egyaránt megtalálható, kontinensünkön a világ állományának mintegy 28%-a él. Magyarországon 6500-12 000 pár közé tehető az állomány.

Az északi állomány vonuló, a mérsékelt öv kevésbé hideg és kisebb hóterhelésű térségeiben, így Magyarországon is, továbbá a Mediterráneumban állandó. Őszönként jelentős számban érkeznek hozzánk Eurázsia északabbi térségeiből vonuló és nálunk áttelelő példányok.Az_ev_madara_az_erdei_fulesbagoly

Legkedveltebb élőhelyeit a nyílt, füves térségekkel, szántókkal határolt erdőszegélyek és a fákkal, facsoportokkal tarkított sík és dombvidéki agrártáj alkotják. Mivel a lakott területeinket ez a mozaikos élőhelykínálat jellemzi, az erdei fülesbagoly nagyon jól érzi magát a településeken is.

Ragadozó életmódot folytat, a hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog. A többi bagolyhoz hasonlóan nem épít fészket, varjúfélék, ragadozó madarak és akár gólyák üres fészkeiben, fák korhadt üregeiben, ágvilláiban költ.

Aki szereti a baglyokat, és szívesen rajzol, fest, érdemes részt vennie az MME Erdei fülesbagoly címmel meghirdetett rajzpályázatán. Óvodás, alsó és felső tagozatos, középiskolás, valamint felnőtt kategóriában lehet pályázni papíron, bármilyen technikával készült alkotásokkal. További információk a www.mme.hu oldalon olvashatók.

d.