Hegyvidék, a sportos kerület

Az idén is sokszínű sportprogramot kínál minden korosztály számára a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. A február 8-ra meghirdetett „Fitt leszel, ha itt leszel” rendezvényen minden eddiginél több, tizenhárom óvoda vesz részt. A legkisebbek mellett az általános iskolások is rajthoz állnak, várhatóan nyolc-tíz iskola indul, vendégként a II. kerület egy oktatási intézménnyel képviselteti magát a vidám versenyen.
„Azért, hogy még jobb legyen a hangulat, egy kis pluszmotivációt is bevetünk. A legaktívabb szurkolótáborral rendelkező iskolát ötvenezer forint értékű sportszercsomaggal díjazzuk” – mondta el lapunknak Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője.
Az esztendő legnagyobb XII. kerületi sporteseménye a tizenhetedik „Előzd meg a fogaskerekűt!” futó-, kerékpáros-, túra- és váltóverseny lesz. A táv 4,5 kilométer, a túrázóknak kicsit többet, 6-7 kilométert kell megtenniük, igaz, az ő idejüket nem mérik. Profik és amatőrök, családok és egyéni indulók is jelentkezhetnek, mindenki kap befutócsomagot, érmet és pólót. A szervezők pénzjutalommal díjazzák a leggyorsabb futókat és sportszerutalvánnyal a kerékpárosokat.Hegyvidek_a_sportos_keruletAzok a futók, akik túl nehéznek érzik a Szent János Kórház és a fogaskerekű felső végállomása között kijelölt útvonalat, két- és négyfős váltóban próbálhatják ki magukat. A célban színpadi programok várják az elfáradt versenyzőket és a szurkolókat, míg a tombolán értékes ajándékokat lehet nyerni. Az érdeklődők az április 25-i esemény Facebook-oldalán olvashatnak naprakész információkat. A Hegyvidék kártya-tulajdonosok kedvezményben részesülnek a rajtdíjból.
A hagyományos Hegyvidéki Olimpián május 9-én közel ötszáz kerületi ötödikes diák méri össze tudását az ókori játékokat idéző sportszámokban. Ugyancsak május elején esedékes az időseket megmozgató szenior sportnap, a hónap végén a sajátos nevelési igényű iskolákat rajthoz állító speciális sportnap, 23-án pedig a tanévzáró úszóverseny. Az év utolsó nagyrendezvénye a „Fuss a csúcsra!” lépcsőfutóverseny, amelynek immár tizenegyedik alkalommal lesz a helyszíne a János-hegyi Erzsébet-kilátó.
Bővül a XII. kerületi lakosok számára ingyenes Aktív Hegyvidék program, februártól már tizenegy mozgásformát, sportágat lehet gyakorolni. Változás, hogy a táncos, küzdősportos elemeket ötvöző Niára a páratlan hetekben járhatnak az érdeklődők. Február végétől indul a funkcionális edzés a Városmajor utcai sportközpont tornatermében, szombatonként.
„Az utóbbi időben egyre több fiatal csatlakozik a foglalkozásokhoz, a funkcionális edzéssel is ezt az irányt szeretnénk erősíteni” – emelte ki Móczán Mónika. Kifejezetten az alsós gyerekeket várják péntekenként fél négytől fél ötig a Városmajor utcai sportközpontba, a Hegyvidéki Sportmix programjaira. A résztvevők elsősorban olyan játékokat, sportágakat próbálhatnak ki, amelyekre iskolai keretek között nincs lehetőség.
Januárban folytatódnak az úszótanfolyamok a Városmajor utcai uszodában. A délelőtti kötelező úszásoktatásra jelenleg harminc osztály jár, a csoportos úszásra pedig ugyanennyi óvodai és iskolai csoport. Délutánonként tanfolyami keretek közt foglalkoznak a szakemberek az egyéni úszókkal. Hétköznap 15.00–19.00, szombaton 8.00–11.00 óráig öt tudásszinten – vízhez szoktató, kezdő, mély vízhez szoktató, félhaladó és haladó – várják a jelentkezőket. Minden hétköznap 19.00–20.00 óráig felnőttoktatás zajlik, kezdőtől haladóig.
A gyerekek a tanévzáró úszóversenyen és a Mikulás Kupán mutathatják meg tudásukat gyors-, mell-, pillangó-, hát- és vegyes úszásban. „Legfőbb célunk, hogy a fiatalok jó hangulatban, családias körülmények között tanuljanak meg úszni. Éppen ezért az óráink ötvenpercesek, a szórakozásról pedig a plusz öt perc játék gondoskodik” – tette hozzá Móczán Mónika.
Végezetül a sportvezető felhívta a figyelmet a nyári napközis táborokra, amelyek során nemcsak az úszással, hanem a kézilabdával és a szinkronúszással is megismerkedhetnek a jelentkezők. Az úszó- és a SportMix táborban a napi két úszás mellett a játéké lesz a főszerep.

sm.

További információk: www.hegyvideksport.hu