Hegyvidéki a legsokoldalúbb konyha

A Svábhegy lelkes családjaiból és az Istenhegyi Szent László Plébániatemplom cserkészeiből verbuválódott a Schwabenberg csapata, amely részt vett a hagyományőrző Budakeszi Sautanz sváb disznótoros fesztiválon. A kétnapos program péntek este az előkészületekkel kezdődött, majd másnap hajnalban megtörtént a disznóvágás – mesélte Kövesdiné Martin Nóra, a XII. kerületi német nemzetiségi önkormányzat elnöke.Hegyvideki_a_legsokoldalubb_konyha1Elsőként sült vér készült, a pörzsölés után pedig a hús feldolgozása következett rémfán. Második lépésként jött a tojásos velő, majd csapatbeosztás szerint a húsok következtek. A csontokból, zöldségekből főzött orjalevest a hegyvidékiek, egyedüliként, igazi sváb gombóccal tálalták.
Kövesdiné Martin Nóra a receptet is megosztotta velünk. E szerint ugyanannyi zsemlét és tojást érdemes használni, a zsemléket először felkockázzuk, szárítjuk, sóval, borssal, rengeteg petrezselyemmel és dinsztelt hagymával összedolgozzuk, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap olajos kézzel kisebb tojásnyi gombócokat gurítunk belőlük, és bő, forró zsírban kisütjük. A zsír amúgy fontos alapanyaga a sváb disznótornak, a sütés nem történhet olajjal.
Ha pedig sütés, az elmaradhatatlan toroskáposzta mellett meg kell említeni a májas és a véres hurkát, a kolbászt, valamint a frissen sülteket is! A svábhegyiek specialitása ezúttal a rántott hús volt, azt senki más nem készített az idén.Hegyvideki_a_legsokoldalubb_konyha2Újdonságnak számított, hogy minden csapat egy-egy zsűritagot delegált, aki a munkafolyamatokat ellenőrizte, míg a szervezők által összeállított szakértői gárda az ételeket pontozta, így született meg a végeredmény. A győztesnek járó vándorbárdot Törökbálint vihette haza. A Sándor Péter vezette svábhegyiek a faszenes grillben készült oldalassal hódították el a legfinomabb étel kategória első helyét, valamint a tavalyi év után most ismét elnyerték a legsokoldalúbb konyha díját.

-os