Megduplazza_kapacitasat_a_meddosegi_centrum

Megduplázza kapacitását a meddőségi centrum

A nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan jóval nagyobb kapacitással és az eddigieknél is jobb eredményességgel működhet a Szent János Kórház meddőségi centruma – mondta el lapunknak dr. Konc János centrumvezető főorvos és dr. Kanyó Katalin laborvezető. A központ két alapító tagja arról is beszélt, hogy a kormány legújabb családpolitikai intézkedései révén ingyenessé válnak a meddőségkezeléshez használt gyógyszerek és egyes térítésköteles vizsgálatok is.

– Beszélgetésünk előtt a lépcsőház falait festő munkásokba botlottunk, most pedig azt hallhatjuk, hogy valamelyik helyiségben serényen fúrnak és kalapálnak az iparosok. Mi zajlik éppen a Budai Meddőségi Centrumban?

Dr. Konc János:Kormányzati támogatással teljes körű felújítás folyik az épületben. A földszinten és az emeleten új vizsgálóhelyiségek lesznek – az eddigi négy helyett hatot működtetünk majd –, és a várókat is szebbé, komfortosabbá alakítjuk. Az alagsorban, ahol kihasználatlan irattárak voltak, bővítjük az embriófagyasztási tárolókapacitásainkat: eddig öt tartályt használtunk, ezek száma hamarosan tizenkettőre emelkedik. Ennek nagy jelentősége van, hiszen a lombikbébiprogramban nem egy-két, hanem több jó minőségű petesejt levételére törekszünk. Ha egy vagy két megtermékenyített petesejt beültetését követően nem lesz valaki terhes, akkor elő tudjuk venni a tartalékokat. Így nem kell az illetőnek újabb kéthetes kezelést elvégeznie, ami nem kis procedúra a napi hormoninjekciós kúrával, három-négy naponta történő hormon- és ultrahangvizsgálattal, rövid altatásban elvégzett petesejtleszívással. A lombikbébiprogram a fagyasztás által vált igazán sikeressé az elmúlt években, mert az egyszeri, komoly procedúra után akár kétszer-háromszor is lehet embriótranszfert végezni.

Dr. Kanyó Katalin: A most zajló fejlesztések nemcsak mennyiségi, hanem minőségi javulást is hoznak a meddőségkezelésben, tovább növelhetjük a sikerarányt. Bővítjük azok körét, akiknek speciális megtermékenyítési problémájára megoldást tudunk kínálni.

– A kormány nemrégiben megalapította a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézetet, aminek bázisintézménye a Szent János Kórház meddőségi centruma lett. Minek köszönhető, hogy országos módszertani központtá váltak?

Dr. Kanyó Katalin: A meddőség kezelésében élen járó központként a mi segítségünkkel sajátíthatják el mások is a legkorszerűbb módszereket. Számos eljárást mi alkalmaztunk először Magyarországon, ezek között több olyan van, ami jelenleg is különlegességnek számít. Ilyen például a kis spermiummennyiség esetén alkalmazott IMSI-módszer, ami során extrém nagy, hat-, nyolcezerszeres nagyítással válogatjuk ki a legmegfelelőbb spermiumokat a jobb megtermékenyítés érdekében. A spermiumok komplex, ötparaméteres CASA (Computer Assisted Sperma Analisator) vizsgálatát szintén csak mi végezzük. Ritkaságszámba megy a legmodernebb automata analizáló rendszer is, amellyel öt-tíz percenként tudjuk vizsgálni az embriókat, így folyamatosan nyomon követhetjük a fejlődésüket.

Dr. Konc János: Az állami meddőségi centrumok közül mi vagyunk a legnagyobbak az országban, az összes beavatkozás húsz százaléka nálunk történik. Bár központunkat sokan kizárólag a lombikbébiprogrammal azonosítják – ez nem véletlen, hiszen a kezdetek óta már közel kilencezer lombikbaba született meg sikeres beavatkozásainknak köszönhetően –, valójában nem ez az egyetlen eljárásunk a meddőség kezelésére. Mi nem profitorientáltan végezzük tevékenységünket, nem akarunk mindenáron lombikbébit, még akkor sem, ha egy pár, amely más lehetőségről nem is hallott, konkrétan ezzel a kéréssel fordul hozzánk. Előfordulhat ugyanis, hogy „csak” egy prosztatagyulladást kell kezelni, vagy a petevezetéket átjárhatóvá tenni ahhoz, hogy létrejöjjön a terhesség.

– A meddőséggel küzdő párok számára különösen jó hír, hogy az állam ingyenessé teszi az eddig térítésköteles vizsgálatokat, kezeléseket, gyógyszereket is. Mi az, ami az állami rendszerben eddig nem volt közfinanszírozott, de mostantól azzá válik?

Dr. Konc János:Az állam már 2017 óta jóval nagyobb mennyiségben finanszírozza a kórházak meddőségi kezeléseit, 2020. január 1-jével pedig teljes mértékben eltörölte a volumenkorlátot. Fontos változás, hogy ez év február 1-jétől a kezelések mellett – amelyek az állami rendszerben eddig is ingyenesek voltak – a gyógyszerek is ingyenessé válnak. Pontosabban csak a háromszáz forintos dobozdíjat kell majd megfizetni utánuk, ami jelképesnek mondható a drága, akár százezer forintnál is többe kerülő készítmények esetében. A gyógyszerekkel együtt egyes, mind ez ideig térítésköteles genetikai és immunológiai vizsgálatok, valamint a petesejttartalékok megállapításához szükséges anti-Müller-hormon-mérések is ingyenesek lesznek. A páciensek költségeinek átvállalásával és a fejlesztésekkel a demográfiai mutatókat kívánja javítani a kormány. A lombikbébiprogramokban évente mintegy kétezer gyermek születik Magyarországon, egyéb eljárásokkal pedig – például mesterséges spermafelhelyezéssel, vagy gyógyszeres kezeléssel – további kétezer baba jön világra. A kormányzat célja ezeknek a számoknak a megduplázása, a mi kapacitásaink is ezért bővülnek az eddiginek a kétszeresére.

sz.