Egyéves a Hegyvidéki Ízlelő

Nem csak a finom ételek miatt lett sokak kedvence az egy évvel ezelőtt megnyitott Hegyvidéki Ízlelő – persze, az itt készült vadasnak és a kézműves hamburgernek nincs párja. Mészáros Andreával, az éttermet üzemeltető Kék Madár Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk, aki sok más mellett az elmúlt esztendő legszebb pillanatairól mesélt, valamint azokról a fogyatékkal élő kollégáiról is, akiknek a vendégek elégedett mosolya a legfontosabb.

– A Hegyvidéki Ízlelő ünnepélyes megnyitóján azt mondta lapunknak, amikor a célkitűzéseikről kérdeztük, hogy nem turistákra, hanem visszatérő vendégekre vágynak.

– Valóban, az Ízlelő étterem nemcsak nevében, hanem küldetésében is a családiasságra törekszik. Számunkra a legfontosabbak a visszatérő, rendszeresen nálunk étkező vendégek, akikkel úgy viszonyulunk egymáshoz, mint egy nagycsalád tagjai. Öröm látni, hogy a Hegyvidéken is sokan vannak, akik számára éttermünk többet jelent, mint egy étkezési lehetőséget. A koronavírus-járvány idején is aggódtak értünk, érdeklődtek kollégáink hogyléte felől. Olyan vendégünk is volt, akitől ajándékot kaptunk a születésnapunk alkalmából. Olyanok vagyunk, mint egy igazi család.

– Ezek szerint jól érzik magukat a Hegyvidéken.

– Otthonra leltünk. Talán ez a legfontosabb! Nagyon sok szeretet és támogatás érkezik az itt élő emberektől. Az elmúlt egy év igen izgalmas volt számunkra. Tavaly nyáron azért szorítottunk, hogy megtaláljanak bennünket, bizalmat szavazzanak nekünk a hegyvidékiek. Aztán volt olyan időszak, amikor már az jelentett kihívást, hogy fogyatékos munkatársaink bírják a terhelést, legyen szabad asztal, és ne fogyjon el idő előtt az étel, vagyis ne menjen el senki csalódottan tőlünk.

– A járvány miatt kialakult veszélyhelyzet mennyire változtatta meg a mindennapjaikat?

– Ez az időszak a mi kis közösségünket is nagyon megterhelte. Úgy döntöttünk, hogy jobb, ha fogyatékos munkatársaink otthon maradnak, biztonságban; főleg az ép kollégák hatalmas erőfeszítéssel próbálták életben tartani éttermünket, megőrizni mindenki munkahelyét. Bebizonyosodott, hogy a munka sokkal többet jelent a megváltozott munkaképességű embereknek, mint a megélhetés. Volt olyan család, amely néhány hét után megkeresett minket, a rokonok elmesélték, hogy kollégánk egyre mélyebb depresszióba süllyed, nem hajlandó felöltözni, egy idő után már felkelni sem akart reggelente. Munkába állás után néhány nappal ugyanő ismét olyan mosolygós és életvidám volt, mint amilyennek megismertük.Egyeves_a_Hegyvideki_Izlelo

– Minden bizonnyal sok szép pillanatuk volt az elmúlt egy évben. Melyik a legemlékezetesebb?

– Hú, nehéz választani! Szívet melengető emlék a megnyitóünnepség és az első nap, amikor már 124 vendég tisztelt meg bennünket. Tizennégy éve dolgozom étteremben, de még mindig nagyon felemelő érzés, ha egy család életében az éttermünk a fontos ünnepek helyszíne: tartottak nálunk hatvanadik születésnapot, keresztelőt és egyetemi évfolyam-találkozót is.

– Minek köszönhető, hogy sikerült meghódítaniuk a hegyvidékiek szívét is?

– Elégedettségi felmérésünk tanúsága szerint vendégeink ötös skálán 4,96-ra értékelték a kiszolgálás minőségét, vagyis érzik és elismerik felszolgáló kollégáink igyekezetét és kedvességét. Törekszünk arra, hogy jó minőségű, válogatott alapanyagokból ízletes és változatos ételeket készítsünk. Mindemellett számunkra az is nagyon fontos, hogy minden makulátlanul tiszta és kifogástalan legyen. Bízom benne, hogy ezt a gondosságot is értékelik vendégeink.

– Melyik ételüknek van a legnagyobb keletje?

– Sok ilyen van! A kézműves hamburger és a vadas mindig hatalmas sikert arat, de vendégeink nagyon szeretik a hagymás rostélyost, a sült kacsacombot és a sajttal töltött palacsintát is. A nyári időszakban hideg gyümölcslevessel is készülünk mindennap, az utóbbi napok nagy kedvence a sárgadinnye-krémleves volt.

– Mit kívántak, amikor a Hegyvidéki Ízlelő első születésnapi tortáján elfújták a gyertyát?

– Nem vagyok babonás, de ezt nem mondhatom meg, mert akkor nem válik valóra. Egy biztos, most a legnagyobb vágyunk, hogy minél többen megkóstolják a csütörtök, péntek és szombat esténként 21 óráig nyitva tartó teraszunk á la carte kínálatát, és a hangulatos, szökőkúttól hűvös teraszunkon a finom ételek mellé nagyszerű szekszárdi borokat kortyolgatva töltsenek el egy kellemes estét a Hegyvidéki Ízlelőben!

BM.