Hogyan lehetnénk egészségesebbek zöld felületeink fejlesztésével?

A második szakaszába lépett a Hegyvidéki Önkormányzat által vezetett, kilenc európai városból álló nemzetközi munkacsoport együttműködése. A közös cél „az egészség és zöld területek” téma körbejárása, különös tekintettel a zaj- és légszennyezés, a városi hőszigetek csökkentésére, valamint a mentális és fizikai egészségre.

Az URBACT program keretében azt vizsgáljuk meg a következő két évben a hegyvidéki intézmények és állampolgárok bevonásával, hogy miként lehetne zöld területeink fejlesztésével közösségünk egészségi állapotán is javítani. A világjárvány különösen aktuálissá tette a zöld területek témáját. Mi is, hegyvidékiek, megtapasztalhattuk, hogy a bezártságból tömegek menekültek a zöldbe hétvégenként, emiatt a Normafa látogatását is több esetben korlátozni kényszerült az önkormányzat. A szabadban végzett sporttevékenységek, így a futás szerepe is felértékelődött.

Mindannyian igyekeztünk megőrizni lélekjelenlétünket a járvány idején, és megtapasztalhattuk, milyen fontos szerepe van ebben a zöld területek, erdők, mezők, de akár csak egy szépen kialakított, zöldellő erkély látványának. Tudományos kutatások megállapították, hogy már heti két óra zöldben töltött idő is hatékonyan megakadályozza, vagy enyhíti a depresszió kialakulását. Azt is láthattuk, hogy a zöld területek elérése nem minden városlakó számára magától értetődő, hiszen e területek eloszlása nem egységes a városon belül. A fő turistahelyszínek zsúfoltsága miatt sokan igyekeztek alternatív célpontokat találni, és ellátogattak eddig jobbára ismeretlen helyekre is.Hogyan_lehetnenk_egeszsegesebbek_zoldfeluleteink_fejlesztesevel

Nemzetközi partnereink hasonlókat tapasztaltak az elmúlt időszakban. A finnországi Espooban a túlzsúfolt parkok fejlesztésére többet kell fordítani a jövőben, és még több zöld területet szükséges kialakítani a városon belül.

Lengyelországban a járvány hatására sokaknak megfordult a fejében a saját telek vásárlásának gondolata, látva, hogy egy ilyen helyzetben a közterületek látogatását korlátozhatja a városvezetés. A hollandiai Bredában rekordszámú érdeklődő jelentkezett zöld területek és egészség témájú webináriumra, ami szintén jelzi a téma felértékelődését.

A romániai Suceava az egészségügyi prevenció fontosságára hívta fel a figyelmet, mondván, egy ilyen helyzetben, amikor az egészségügy túlterhelt, egyáltalán nem mindegy a népesség átlagos egészségi állapota, ez pedig a zöld területek aktív igénybevételével fejleszthető a legkönnyebben. A Hegyvidék úgy látja, a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a „kisebb” zöld területek széles körű megismertetésére, hogy megakadályozzuk a népszerű helyek túlzsúfoltságát.

Minden partnerünk megállapította, hogy a városlakók „zöld” tudatossága nőtt az elmúlt időszakban, több embert érdekel jobban a természet és annak állapota, mint előtte. Megtapasztalhattuk azt is, hogy milyen a zaj- és légszennyezettség nélküli, forgalommentes város, nőtt a kerékpáros forgalom. A járvány után is sokan folytatják munkájukat home office-ban, amely jelenség, ha tömeges marad, tovább enyhítheti a forgalmat. Online életünk is megváltozott, sokan ismerkedtek meg teljesen új tanulási formákkal, programokkal és alkalmazásokkal.

Úgy látjuk, a járvány tanulságait nem szabad veszni hagyni, hanem be kell építeni a programba, amelynél a következő fontos lépés a helyi intézményekkel és egyéb szereplőkkel történő közös munka folytatása, városi akciótervek kialakítása, majd megvalósítása. Erről folyamatosan hírt adunk a jövőben. Tegyünk együtt egészségünkért városi zöld területeink fejlesztésével!

Hegyvidéki Zöld Iroda