„A járvány még mindig itt van közöttünk”

Érthető, hogy mindenki el akarja felejteni, és maga mögött szeretné hagyni a félelmet, amiben hónapokig éltünk. Ez azonban óriási hiba! – figyelmeztet dr. Kőnig Róbert. Az Új Szent János Kórház gyermeksebésze a helyes maszkviselés fontossága mellett arról is beszélt lapunknak, hogy bár közösen sikerült megnyernünk az első csatát a koronavírus ellen, a háborúnak még nincs vége.

– Az Egészségügyi Világszervezet július 5-én bejelentette, hogy megdőlt a napi fertőzésszám világrekordja: 24 óra alatt 212 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A pandémia megjelenése óta 11,2 millió embertársunk kapta el a vírust, az áldozatok száma meghaladja az 530 ezret. Mit gondol, mire számíthatunk Magyarországon?

– Túl vagyunk a veszélyhelyzeten, de a veszély még egyáltalán nem múlt el! A globális adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány most van a csúcson. Nagyon nehéz megjósolni, mit hoz a közeljövő.dr._Konig_Robert

– A COVID-19 elleni védekezés részeként meghozott korlátozások enyhültek, ugyanakkor azt látjuk, hogy sokan egyre kevésbé veszik komolyan az óvintézkedéseket. A tömegközlekedési eszközökön például rendszerint találkozunk olyan utasokkal, akik nem viselnek maszkot. Milyen következményekkel járhat a lazább hozzáállás?

– Érthető, hogy mindenki el akarja felejteni, és maga mögött szeretné hagyni a félelmet, amiben hónapokig éltünk. Ez azonban óriási hiba! A koronavírus-járvány ugyanis – ahogy a számok is mutatják – még mindig itt van közöttünk. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy viseljük a maszkot azokon a helyeken, ahol azt a járványügyi szakemberek indokoltnak tartják! Ezzel nem magunkat, hanem embertársainkat védjük. Ha mindenki ekképpen gondolkodik és cselekszik, akkor mindannyian sokat teszünk azért, hogy megfékezzük a pandémia terjedését.

– A maszkot sokan úgy viselik, hogy csak a szájukat takarják el vele, az orrukat szabadon hagyják – mondván, így jobban tudnak lélegezni. Mennyire veszélyes ez?

– A jelenlegi tudásunk szerint a koronavírus-járvány az orrnyálkahártyán keresztül terjed, tehát igen nagy felelőtlenség így hordani a maszkot, mert olyan, mintha egyáltalán nem lenne semmi az arcunkon. Sebészként én is hosszú órákat dolgozom ebben a védőfelszerelésben, és rendesen kapok benne levegőt. Mindez csak megszokás kérdése. Ugyanilyen fontos a rendszeres, szappannal való kézmosás is.

– A gyerekeknek is kellene maszkot viselniük?

– Ahogy telik az idő, egyre többet tudunk meg a COVID-19-ről. Szerencsére a gyerekeket kevésbé veszélyezteti a vírus, és jelenlegi tudásunk szerint kevésbé is terjesztik azt. Ezért sem kötelező hatéves kor alatt a maszk viselése. A tinédzsereket viszont mindenképpen érdemes rávenni arra, hogy vegyék komolyan a járvány elleni védekezést.

– A több hónapig tartó bezártság után végre elérkezett a nyaralás ideje. Mit tanácsol azoknak, akik vakációzni mennek?

– A szabad ég alatt nem kötelező a maszk viselése, ugyanakkor legyünk éberek! Nagyon fontos az is, hogy ha bármilyen a koronavírusra utaló tünetet érzünk magunkon – köhögünk, lázasok vagyunk –, akkor szeparáljuk el magunkat, és azonnal vegyük fel a kapcsolatot az orvosunkkal!

– Megnyíltak a határok, akár külföldre is mehetünk nyaralni. Mit gondol, bátran élhetünk ezzel a lehetőséggel?

– Én nem megyek külföldre, most mindenképpen a belföldi turizmust választom. Egészségügyi szakemberként úgy gondolom, azzal tehetjük a legtöbbet, ha minimalizáljuk a fertőzés esélyét.

– A maszk ruhatárunk egyik kötelező kiegészítője lett, sőt, már válogathatunk is az ízlésünknek leginkább tetsző variációk között. Szakemberként hogyan látja, a védekezéshez milyen darabot érdemes viselni?

– A műtéti maszkok könnyebben átlélegezhetők, ugyanakkor a mosható textillel sincs probléma. Jó, ha többet is tartunk magunknál ezekből, mert nyáron párásabb a levegő, hamarabb eltömődnek a maszk pórusai, ezért napközben érdemes cserélgetni.

– A koronavírus-járvány elleni harcnak még nincs vége – a szakemberek szeptemberre várják a második hullámot. Mit tehetünk azért, hogy ismét elkerüljük a bajt, és hazánkban ezúttal se alakuljon ki az olaszországihoz, vagy az amerikaihoz hasonló tragédia?

– A megoldás egyszerű! Ezért is hangsúlyozzuk folyamatosan a kéz- és archigiénia fontosságát, a maszk viselését és a járványügyi szakemberek által hozott szabályok betartását. Ezekre mindenképpen szükség lesz ahhoz, hogy sikeresen vegyük a következő hullámot.

– „Úgy érzem a COVID-19/Koronavírus elleni háborúban a társadalom a lándzsa teste, és az egészségügy a tudománnyal pedig a lándzsa hegye. Eddig jók vagyunk. Még nincs vége, és félek, leszünk még otthon, de haladunk. Addig is mossunk kezet, és viseljünk maszkot!” – ezt írta a Facebook-oldalán, amelyet több mint húszezren követnek. Mikor lesz vége a rémálomnak?

– Amíg nincs vakcina, addig a fenyegetettség fennáll. Azt írtam, hogy „haladunk”, ami alatt azt értettem, hogy a huszonegyedik század derekán, amikor az emberiség szürkeállományának egy bolygónyi része dolgozik a megoldáson, nem tudom elképzelni, hogy ne nyernénk meg a koronavírus elleni háborút. Addig viszont egymásra és magunkra is vigyáznunk kell!

BM.